ERDON Helyi hírek

2017.08.30. 11:14

Emelkedhet a parkolási bérlet ára

Ha a nagyváradi helyi tanács holnapi ülésén megszavazza, akkor szeptembertől Nagyváradon átlagban húsz százalékkal növekszik a parkolási bérletek ára.

Ha a nagyváradi helyi tanács holnapi ülésén megszavazza, akkor szeptembertől Nagyváradon átlagban húsz százalékkal növekszik a parkolási bérletek ára.

A nagyváradi helyi tanács következő ülésének napirendjén szerepel a helyi adók és illetékek módosítására vonatkozó határozattervezet, mely lényegében a parkolási bérletek árának az emeléséről szól. A tervezet szerint a fehér felfestésű parkolóhelyek bérleti díját egy hónapos időtartamra 70 lejről 85 lejre emelnék. A három hónapig érvényes bérlet ára 200 lejről 240 lejre, a fél éves bérlet 380 lejről 460 lejre, míg az egy éves bérlet 700 lejről 870 lejre emelkedne. Ugyanilyen mértékű lenne az áremelkedés az igazságügyi palota mögötti parkolóházban bérelt parkolóhelyekre is, illetve az új tarifák lennének érvényesek a Corneliu Coposu utcai emeletes parkolóban is, ahol eddig csak egy hónapra lehetett parkolóhelyet bérelni. A határozat-tervezet szakjelentésében az áll, hogy az idén 2 lej/óráról 2,60 lej/órára emelték a parkolási díját, ezzel szemben a parkolási bérletek ára 2015 óta nem változott. Ez oda vezetett, hogy folyamatosan nőtt a parkolási bérletet kiváltók száma, lévén hogy ez sokkal olcsóbb, mint az, ha valaki folyamatosan kifizeti a parkolási díjat, aminek köztekeztében a városban egyre kevesebb lett a szabad parkolóhely. A szakjelentésben szereplő adatok szerint 2016 első félévében 12.829, míg ezév első félévében 16.116 parkolási bérletet váltottak az autósok. A szakjelentésben egy számítás is szerepel, mely szerint ha a parkolási díj összegével, tehát a 2,60 lej/órás tarifával számolnák ki egy hónapnyi parkolás árát, akkor 572 lej jönne ki, ami így is lényegesen több, mint a 85 lejes havi bérleti díj, ami szeptember 1-től lépne érvénybe.

A jöbőben tandemben

Ionut Simon, a nagyváradi önkormányzat parkolási osztályának a vezetőjea Bihari Napló kérdéseire válaszolva elmondta: a parkolási díj az idei év elején harminc százalékkal emelkedett, míg a parkolási bérlet ára változatlan maradt. Ennek nyomán valóban megfigyelhető volt, hogy a központban lévő parkolóhelyekre az autósok inkább parkolási bérletet váltottak, mert sokkal olcsóbb volt, mint a parkolási díj kifizetése. Simon kifejtette, hogy ezt tapasztalva látták jónak azt, hogy a parkolási bérlet árát is emeljék, ha nem is harminc, hanem csak átlagban húsz százalékkal. A parkolási bérletek ára így is lényegesen olcsóbb lesz, mint a parkolási díj költsége adott időszakra. Ionut Simon végül hozzátette, hogy az elképzelések szerint a jövőben amikor emelik a parkolási díjszabást, akkor emelik a parkolási bérletek árát is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!