ERDON Helyi hírek

2017.08.11. 14:28

Átütemezett vízmű-munkálatok

Az átütemezésnek hála európai uniós forrásokból folytatódhatnak a nagyváradi Vízművek által megrendelt munkálatok. A Nagy Infrastruktúra Program keretében megvalósuló beruházások értéke 99,3 millió lej.

Az átütemezésnek hála európai uniós forrásokból folytatódhatnak a nagyváradi Vízművek által megrendelt munkálatok. A Nagy Infrastruktúra Program keretében megvalósuló beruházások értéke 99,3 millió lej.Pénteken Ovidiu Gavra vezérigazgató arról számolt be, hogy augusztus 4-én megkötötték „A Bihar megyei vízi és használtvízi infrastruktúra bővítési és korszerűsítési tervének átütemezése” elnevezésű projekt finanszírozási szerződését, melynek aláíró felei a Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Uniós Alapokért felelős Minisztérium menedzsmenthatósági minőségében és a nagyváradi Vízművek, mint kedvezményezett.

A Nagy Infrastruktúra Program 2014-2020 keretében megvalósuló beruházások teljes költségvetése 99,3 millió lej, melyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 73,1 millió lej. Az előző, 2007-2013 uniós költségvetési ciklusbeli Környezeti Szektoriális Operatív Program lezárultakor ugyanis 15 olyan munkálat volt még, mely az évek folyamán felmerült, a kivitelezők által okozott különböző problémák miatt nem fejeződött be, ezért ezeknek az átütemezését kérték, hogy ne veszítsék el az uniós forrásokat. Az eredeti megállapodásokat fel kellett hogy bontsák a megbízott cégekkel- például a Selinával-, új versenytárgyalásokat kellett hirdessenek, és még az is előfordult, hogy a második tendereztetés győztese se tudta teljesíteni a vállalt kötelezettségeit- magyarázta a késlekedések okait az igazgató.

A belényesi víztisztító állomás, illetve használtvíz-transzfert biztosító szivattyútelep létesítésének munkálatai 70 százalékban készültek el, a tenkei használtvíz-tisztítóállomás 90 százalékban, a víz- és csatornarendszerek bővítése és korszerűsítése Szentandrás, Újpalota, Körösgyéres és Köröstarján településeken 80 százalékban, míg a nagyváradi háztartási víz- és csatornahálózat bővítési és modernizálási munkálatai időközben véget értek. A Várad dél-keleti részén levő víz- és csatornahálózat bővítésének és felújításának viszont még neki se fogtak, folyamatban van a megyeszékhely vízellátó- és csatornahálózatának bővítését és felújítását célzó munkálatok átvétele, és 80 százalékban befejeződtek a víz- és csatornahálózat bővítési és felújítási munkálatai Hegyközpályiban és Hegyközszáldobágyon.

Egyéb munkálatok

El akarják még végezni többek közt a váradi vízellátó elosztó rendszer bővítését közel 1 kilométer, illetve felújítását 16 km hosszan, a háztartási csatornahálózat bővítést 8 km és felújítását 15,5 km hosszan, a szentandrási vízellátó elosztórendszer bővítését 5 km és felújítását 0,5 km hosszan, a háztartási csatornahálózat bővítését közel 7 km hosszan, a hegyközpályi vízellátó elosztórendszer bővítését 8 km távolságon, a háztartási csatornarendszer bővítését 9,5 km hosszan, valamint háztartási használtvíz-szivattyúállomást csinálnak Belényesen, és egy új víztisztítóállomást építenek Tenke agglomerációja számára.

A Vízművek reményei szerint a megvalósítás alatt levő szerződésekben vállaltakat az év végéig sikerült teljesíteni, kivételt ez alól csupán a Várad dél-keleti részén levő víz- és csatornahálózat bővítése és felújítása képez.

Önerőből

A sajtótájékoztatón Ovidiu Gavra arra is kitért, hogy mindeközben zajlanak az önerőből, illetve a helyi költségvetésből finanszírozott munkálatok. Hamarosan „megtámadják” például a Széchenyi-teret/Traian-parkot, a Hőszolgáltató már átadta a területet, a Fő utca irányából fognak végezni víz- és csatornázási munkálatokat. Dolgoznak a Ceyrat-negyedben is, valamint a Mihai Kogălniceanu utcában és a Rhédey-kert környékén, összesen körülbelül 60 munkatelepről van szó az idén.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!