ERDON Helyi hírek

2017.08.07. 10:45

Ágyak, vágyak, és a valóság

Vasárnap este a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házban folytatódott a nyíregyházi Mandala Dalszínház, az RMDSZ, az NMD és a Partium Alapítvány által szervezett VI. Nyári Színházi Fesztivál.

Vasárnap este a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házban folytatódott a nyíregyházi Mandala Dalszínház, az RMDSZ, az NMD és a Partium Alapítvány által szervezett VI. Nyári Színházi Fesztivál.

Az eső miatt a Szakszervezetek Művelődési Házába szorult a nyíregyházi Mandala Dalszínház, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség és a Partium Alapítvány közös lebonyolításában zajló VI. Nyári Színházi Fesztivál. Emlékezetes látvány marad, ahogy a szinte zsúfolásig megtelt, a kinti lehűlés ellenére meleg teremben a nézők egy része legyezi magát. A csúszásért egyébként Kőrösi Kristóf, az NMD soron következő elnöke kért elnézést, az érdeklődőket rajta kívül Dobos László, a Mandala Dalszínház vezetője, valamint Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke köszöntötték.

Házassági tippek

A Michael Steward által jegyzett Szeretem a feleségem című kétrészes darab egy vidám, pikáns zenés játék, vérbeli „bulvár-komédia”, melynek fókuszában a házasság áll, annak minden örömével és problémájával együtt. Ahogyan a beharangozó szövegben is megfogalmazta valaki: a házasság maga a csoda, csoda-e tehát, hogy működik? Néha fel kell frissíteni, nehogy kihűljön. Csináljuk hármasban? Vagy még többen? Négyesben? De hogyan? Ennek megfelelően: van nyílt színi vetkőzés, és majdnem hancúrozás, mert ugye, lelkiismeret-furdalás is létezik a világon.

Az ötszereplős előadásban a meleg ismerőst, Harvey-t alakító Czakó Ádámnak viszonylag kevés bizonyítási lehetőség jut, lévén, hogy a cselekmény középpontjában két házaspár áll. A történet amúgy egy átlagos kisvárosban játszódik, karácsonykor, két helyszínen: egy kocsmában és egy hálószobában. Az alapvetően konzervatív felfogású hősöknek hirtelen egy merész ötletük támad arra vonatkozóan, hogy némi izgalmat kellene csempészniük a házaséletükbe, nehogy már valaki is azt képzelje róluk, hogy az elmúlt 30 évben semmit se változtak, nem tudnak haladni a korral, s retrográd gondolkodásúak. S persze ebből számos bonyodalom fakad. Magyar Attila szenzációsan mintáz meg egy derék, de gyáva, nem éppen lepedő virtuóz férjet, Alvint, akinek látszólag ugyan nagy az arca, de amikor úgymond a tettek mezéjére kell lépni, inába száll a bátorsága. A feleségét, Cleot alakító Timkó Eszter szintén maradandót nyújt, az viszont megválaszolatlan marad, számomra is legalábbis, hogy egy ilyen vonzó, szexi nő annak idején miért is ment férjhez a kissé tutyi mutyi, nem éppen adoniszi alkatú Alvinhoz? A baráti házaspár szerepeiben Pikali Gerda (Monica) és Szakács Tibor (Wally) tündökölnek. Megnyerőek, hihetőek, parádésak. És mindezek után végül mi a tanmesébe beillő, kissé érzelgős slusszpoén? A „nagy álom” nem válik valóra, mert hiszen a döntő pillanatban mindenki rájön, hogy a saját párját szereti, ahogyan annak lenni kell.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!