ERDON Helyi hírek

2017.07.30. 11:24

Váradi házaspár a Mont Blanc tetején

Megmászta a Mont Blanc-t egy nagyváradi házaspár is: Ovidiu Marc a Bihari Naplóval is megosztotta élményüket. Egyszer már neki is vágtak, régebben, most végig is mentek.

Megmászta a Mont Blanc-t egy nagyváradi házaspár is: Ovidiu Marc a Bihari Naplóval is megosztotta élményüket. Egyszer már neki is vágtak, régebben, most végig is mentek.Európa tetején járt két nagyváradi is: Ovidiu és Iuliana Marc hazatérve maguk számoltak be arról, hol jártak. A 4810 méter magas csúcsot úgy mászták meg, hogy nem profi hegymászók: a nő fogász, a férje számtantanár. Egyazon nap alatt mentek fel és jöttek le, így –10 fokban is voltak aznap, és 25-ben is.

Röviden összegzett

Június 11-én indultak Váradról, előzőleg több időpontot is terveztek, de végül az időjárás-jelentések alapján ez tűnt a legjobbnak. A 38 éves Ovidiu Marc elmondta: három éve már próbálkoztak, akkor 4000 méterig jutottak fel, de olyan erős volt a szél odafent, hogy inkább visszafordultak.

A mostani próbálkozáskor az első éjt 3300 méteren töltötték, sátorban. Másnap 4300 méterig másztak tovább. Átmentek az úgynevezett Halálszoroson is, amelyben gyakoriak a kőomlások, ezért tavasszal a hatóságok el is tanácsolják a turistákat az áthaladástól. Június 13-én értek fel a csúcsra, ahol nyilván nem sokat töltöttek, hamar meg is kezdték az ereszkedést. Az egész expedíció meg is viselte őket, mivel a biztonság kedvéért – az erőnlét megtartása céljából – zsákok nélkül másztak, csak cserebakancsot vittek magukkal. A Partenie Cosma iskolában tanító Ovidiu Marc, aki a Salvamont-Salvaspeo önkéntese is, elmondta: nem tartják extrémnek az egészet, csak érdekességnek. „Tudjuk, hogy jártak ott már más váradiak is, mi sem gondoljuk, hogy kiemelkedő sportsikert értünk el. De mégis emlékezetes élmény marad” – jelezte. Amúgy szponzorok nélkül, saját pénzen hozták össze az egészet – bár más is így szokta.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!