ERDON Helyi hírek

2017.07.11. 15:33

Rozsaratás, tarlóhántás, érmelléki ízek

Célegyenesben az Érmelléki Minőségi Termék márkanév bejegyeztetése, lesz vásár és aratóünnep – egyebek mellett erről esett szó az Érmelléki Gazdák Egyesületének sajtótájékoztatóján.

Célegyenesben az Érmelléki Minőségi Termék márkanév bejegyeztetése, lesz vásár és aratóünnep – egyebek mellett erről esett szó az Érmelléki Gazdák Egyesületének sajtótájékoztatóján. Több mint két esztendeje szervezték meg az első érmelléki termékvásárt, s már akkor felvetődött, hogy székelyföldi és magyarországi példák alapján bejegyeztessenek egy érmelléki termékekre vonatkozó márkanevet, azonban, mint kiderült, a levédetési illeték nagyon nagy, egy civil szervezetnek azért nem olyan egyszerű előteremteni a négyezer lejt – ismertette az előzményeket Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke a keddi sajtótájékoztatón. Azóta sikerült szert tenni az összegre, s az elmúlt héten be is fizették. „Bízunk benne, hogy az Érmelléki Minőségi Termék márkanév és a hozzá tartozó logó hamarosan hivatalosan is használható lesz” – mondta az ügyvezető elnök.

Szabályok

Amúgy az érmelléki termékvásárok résztvevői eddig is használták az elnevezést. A következő lépés a márkanév használatához kötődő szabályok véglegesítse lesz, a minőségi követelmények kidolgozása. Annyit viszont már tudni, hogy azok a kis- és közepes családi vállalkozások használhatják, amelyek az Érmelléken fejtik ki a tevékenységüket és hagyományos élelmiszereket, illetve kézműves termékeket állítanak elő. A levédetés tehát célegyenesben van, remélik, senki nem fogja megtámadni, hiszen két éve használják és teljesen világos, hogy az érmelléki gazdák szellemi értéke.

Hamarosan ismét megszervezi az egyesület az Érmelléki Ízek Vásárát – a rendezvény augusztus 20-án lesz, s ezúttal, mivel a nemzeti ünnep napjára esik, nem a Magnólia téren, hanem a Szent László téren lesz, s egyéb programokkal is készülnek. Mindenkit szeretettel várnak. Terveik szerint az idén még további egy-két alkalommal megszervezik a vásárt, jövő évtől pedig havi rendszerességgel fog jelentkezni. Tavaly és tavalyelőtt évente egyszer rendezték meg, az idén másodjára, s azért csak ennyiszer, mivel jelenleg csak a polgármesteri hivatalnak vannak erre alkalmas standjai, s olyan horribilis bérleti díjat kérnek, hogy nem lehetett havonta megszervezni. Az egyesület a termelőktől minimális helypénzt kért, a különbözetet az egyesület állta. Viszont az idén legyártják saját standjaikat, s ezzel a kérdés megoldódott – mondta az egyesület vezetője.

Aratóünnep

Már hagyomány, hogy megszervezik a Bihar megyei Aratóünnepet, vagyis a Rozsarató Tarlóhántó Ünnepet, melynek lényege, hogy háromfős csapatok mutatják be a kézi aratást, egymással versenyezve; minden korosztály végignézi a versenyt, s vannak olyan idős emberek is, akik már ötven éve nem láttak ilyesmit. A rendezvény július 22-én lesz Siterben: az ünnep hálaadó istentisztelettel kezdődik 12 órától a siteri, Árpád-korabeli templomban, innen vonulnak majd át a résztvevők a falu határában lévő búzamezőre (a rozsnak ugyan nagy hagyománya volt Bihar megyében, innen a verseny elnevezése, de mostanában kevesen termelik). Lesz egy bemutató, majd a csapatok versenye következik. Minden csapat egy kaszásból, egy marokszedőből és egy kévekötőből áll. Sok szeretettel várják az érdeklődőket, ez nem csak a siteriek programja, s várják a csapatok jelentkezését is. Bár maga a verseny csak félórás, de bemutatóval, s a szeretetvendégséggel együtt jelentős közösségi esemény. Egyúttal bemutatják a tarlóhántást is, melyet hagyományosan, lóval és ekével végeznek majd. A rendezvény szintén Siterben, aratóbállal zárul.

Mint megtudtuk, a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából több mezőgazdasági szakfolyóirathoz is hozzájutott az egyesület, s ezekből az érdeklődőknek is tudnak juttatni, akár havi rendszerességgel is. Ki-ki kiválaszthatja azt a lapot, amely érdekli, további információk a 0774–637–478 telefonszámon igényelhetők.

Búzagyűjtés

Míg tart az aratás, folytatódik a Magyarok Kenyere búzagyűjtési program, mely a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában zajlik immár hetedik éve, az Érmelléki Gazdák Egyesülete pedig harmadik éve csatlakozott. A búzából lisztet őrölnek, majd árvaházak számára szállítják ki. A Bihar megyei gyűjtőpontok: Hegyközcsatár – Bíró Ferenc portája (tel. 0721–592–767); Bélfenyér – Zahari Jakab portája (tel. 0741–233–803); Érsemjén – Ványi Attila portája (tel. 0740–040–359); Paptamási – Oláh József portája (tel. 0735–334–344); Szalacs – Rencsik Ferenc, Érmelléki gazdák Egyesületének irodája (tel. 0762–625–158); Köröstárkány – Benedek Mihály portája (tel. 0774–001–605). Nagyváradon a Kálvin János utca 1-es szám alatt, az Erdélyi Magyar Néppárt irodájában (tel. 0762–248–691). Egyéb, gyűjtésre vonatkozó információ Laskovics Istvántól igényelhető, tel. 0756–530–912.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!