ERDON Helyi hírek

2017.07.11. 18:28

Nagyszabású távlati tervek Szőllősön

A szőllősiek a távolabbi jövőben termálvízzel fűthetnek és termálvizet használhatnak otthon. A Nagyváradi Helyi Tanács kedden elfogadta a terv megvalósításának a költségeit.

A szőllősiek a távolabbi jövőben termálvízzel fűthetnek és termálvizet használhatnak otthon. A Nagyváradi Helyi Tanács kedden elfogadta a terv megvalósításának a költségeit.Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere a keddi helyi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szőllős negyedben felújítják a termálvizes fűtési hálózatot. A mintegy 21,5 millió eurós projektet a Nagy Infrastruktúra Szektoriális Operatív Programból kívánják finanszírozni, a város önrésze 6,5 millió euró. A termálvizes hőszolgáltató rendszer a Nufărului és Noica utcák környékén lévő 288 tömbház lakóit szolgálja majd ki. A terv részleteit ecsetelve az alpolgármester kifejtette, hogy három kilométer mélyre fúrnak majd le a Nufărului utcai ortodox templom mögött, onnan nyerik ki a termálvizet, ami egy termálvizes hőkezelő állomásba kerül, amelyet szintén ennek a projektnek a keretében építenek majd meg. A beruházás során kicserélik a teljes hővezeték hálózatot és a jelenleg a fogyasztókat kiszolgáló hét hőközpontot lebontják, helyettük minden egyes lépcsőházhoz hőkezelő modult építenek. A modulokban lesz egy visszaforgató pompa, aminek köszönhetően a nap bármely órájában, a tömbházak bármelyik emeletén másodpercek alatt meleg víz folyik majd a csapokból. Az elhasznált vízből kinyerik a még benne lévő hőenergiát és a húsz fokosra hűlt vizet visszafecskendezik a földbe.

Hasznos projekt

Ennek a projektnek a megvalósítása több hasznot fog hajtani a városnak, húzta alá Mălan: egyrészt a jelenlegihez képest olcsóbb lesz a hőenergia előállításának a költsége Szőllős negyedben, környezetbarát energiát használnak fel, és a hálózat felújításával megszűnik ott az energiaveszteség. A vezetékek a város hőszolgáltató hálózatához csatlakoznak, ez utóbbi mintegy tartalékrendszerként üzemel majd ott. Mălan bejelentette, hogy az önkormányzat megítélése szerint az európai alapokat kezelő Minisztérium törvénytelen módon tagadta meg éppen ennek a projektnek a megvalósítására vonatkozó finanszírozási szerződés meghosszabbítását, ezért most perben áll a város a minisztériummal, és ez teszi szükségessé egy másik finanszírozási forrás felhajtását, és ez lenne a Nagy Infrastruktúra Szektoriális Program. Kérdésünkre válaszolva Mălan elmondta, hogy a per, és annak kimenetele nem befolyásolja azt, hogy a város megkapja-e majd a finanszírozást.

Társulás a licenszért

Kifejtette továbbá, hogy ahhoz, hogy egy ilyen tervvel pályázni lehessen, vagy maga az önkormányzat kell rendelkezzen termálvíz kiaknázási licensszel, vagy egy olyan vállalattal kell együttműködjön, amelyiknek van ilyen licensze. Ezért kötött szerződést az önkormányzat egy bukaresti céggel, mely vállalta azt is, hogy hozzásegíti a várost ahhoz, hogy ilyen licenszet szerezzen, és miután ez megvan, megszűnik a szerződés a bukaresti céggel. Egyébiránt ebben a projektben az önkormányzat együttműködik a termálvíz kiaknázása terén Váradon tevékenykedő Transgex céggel is. Ugyancsak kérdésre válaszolva Mălan elmondta, hogy a szőllősiek a beruházás megvalósulása után is ugyanannyit fizetnek majd az elfogyasztott hőenergiáért mint a város többi részén lakó fogyasztók, mert mint kifejtette, a törvény értelmében ugyanabban a hőenergia elosztó hálózatban egységes tarifát kell alkalmazni minden fogyasztó számára. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi időt venne igénybe ennek a rendszernek a megépítése, Mircea Mălan azt válaszolta, hogy erről egyelőre semmit sem lehet tudni, hiszen most mindössze annyi történik meg, hogy a város kifejezi szándékát, hogy megépítené ezt a rendszert, de még a megvalósíthatósági terv és a műszaki-gazdasági mutatók sem születtek meg, és várhatóan a licensz megszerzése is hosszabb időt fog igénybe venni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!