ERDON Helyi hírek

2017.07.24. 20:59

Gyermekbibliahét a reformáció emlékévében

A várad-szőllősi református egyházközség immár tizenharmadik éve szervez vakációs bibliahetet, s az idei foglalkozások a reformáció 500 éves jubileumának jegyében zajlanak.

A várad-szőllősi református egyházközség immár tizenharmadik éve szervez vakációs bibliahetet, s az idei foglalkozások a reformáció 500 éves jubileumának jegyében zajlanak.Hétfőn, a bibliahét első napján mintegy harmincöt gyerek jött el, azonban a későbbiekben várhatóan többen lesznek, előfordult már, hogy hatvanöt gyerek is összegyűlt, mondta el Szűcs Imre lelkipásztor. A gyerekeket már kilenc órától el lehet hozni, de a tulajdonképpeni program 10 órakor kezdődik. Énekeket tanulnak a résztvevő pedagógusok, önkéntes fiatalok vezetésével, később az egyházközség fiataljai, akik pár éve még maguk is résztvevői voltak a bibliahétnek, jeleneteket adnak elő. Következik az uzsonna, s az egyházközség nőszövetségének köszönhetően a gyerekek teát, szendvicset, süteményeket kapnak, utána pedig kora délutánig csoportfoglalkozások zajlanak: kézműves foglalkozás, igevers tanulás, énektanulás és játékos sport. A gyerekcsoportok felváltva vesznek részt mindezeken. A hétfőtől péntekig tartó foglalkozásokat követően, a vasárnapi istentisztelet keretében pedig be is mutatják majd, hogy mit tanultak.

Bizalom és ismeret

Az idei bibliahét kissé eltér a többitől, ugyanis a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából kiadott anyagot használták fel a programok kialakításakor. Részletesen kidolgozták mindegyik napnak a „forgatókönyvét”, a készülődés több hetet vett igénybe. A tegnapi nap folyamán például az egyházközség fiataljai által előadott mindkét történet más-más szempontból ugyanarra mutatott rá: a reformátorok munkája mindenki számára elérhetővé tette az Istenről való tudást. Az első jelenet során Dulcsessza cukrászmester műhelyével ismerkedtek meg a gyerekek, ahol kiderült: a cukrászmester nem tudja elolvasni a receptet, mivel nincs magyarul. Azonban megjelent Károli Gáspár, a Biblia fordítója és segített neki, egyúttal a gyerekek megtudhatták, mennyire fontos, hogy a Szentírást saját nyelvükön olvashatják. Később az egyházközség lelkipásztora, aki maga is fontos részt vállalt a jelenetek megalkotásában, a Sola Scriptura (Egyedül a Szentírás) elvét is elmagyarázta a gyerekeknek. A második jelenet az etióp főember megtéréséről szóló bibliai történetet dolgozták fel, ennek során is arra tevődött hangsúly: fontos, hogy értsük a Szentírást, kell valaki, aki ezt az értést megadja nekünk. A hitnek ugyanis két alapja van: a bizalom mellett a biztos ismeret is ugyanolyan fontos.

A bibliahét megszervezésében Gyulai Imola és Csepregi Imola pedagógusok mellett Váradi Mónika, továbbá az egyházközség nőszövetsége, s a presbitérium tagjai is fontos szerepet vállaltak, mondta el Szűcs Imre lelkipásztor.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!