ERDON Helyi hírek

2017.07.27. 14:00

A csegődi kastélyról vitáztak

<strong>Csütörtök</strong><span style="font-family: Times New Roman,serif;"><span style="font-size: large;"><strong> délben szokásos havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Az egyik előterjesztés a csegődi kastély és a hozzá tartozó terület értékbecslő jelentésének elsajátításáról szólt. </strong></span></span>

Csütörtök délben szokásos havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Az egyik előterjesztés a csegődi kastély és a hozzá tartozó terület értékbecslő jelentésének elsajátításáról szólt.

A csegődi kastély problémája még 2004-re nyúlik vissza. A lényege, hogy a Bihar Megyei Tanács tulajdonképpen, ha durván fogalmazunk, „hintáztatja” a tulajdonost azzal, hogy megveszi/ nem veszi meg az ingatlant és a hozzá tartozó 54.108 négyzetméteres telket. Újabb fejlemény, hogy noha tavaly márciusban, még a liberális vezetés alatt a tanács újból kinyilvánította vásárlási szándékát, a PNL-frakció most megint azzal állt elő, hogy mégsem kellene megvenni.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke azt kérte: vigyék végig a procedúrát, és sürgősségi eljárással akár a jövő hónapban visszatérnek a az ügyre egy vételárral, de döntsön már végre az önkormányzat arról, hogy akkor megveszi-e vagy sem a kastélyt és a telket. Amennyiben úgy határoznak, hogy élnek elővásárlási jogukkal, megveszik, ha pedig ellenkezőképpen döntenek, akkor megengedik, illetve lehetővé teszi a tulajdonosnak, hogy eladja másnak, „de vessünk egyszer véget annak a helyzetnek, hogy állandó bizonytalanságban tartjuk őt több mint tíz éve”.

Végül egyetértés született abban az értelemben, hogy a liberális párt visszavonta azt a javaslatát, hogy más helyet találjanak a gyerekeknek, azzal a feltétellel, hogy majd visszatérnek a témára. Amennyiben pedig az a döntés fog születni, hogy a tanács nem él elővásárlási jogával, mert túl nagynak tartja a becsült értéket, és jóval alacsonyabb áron akarná megvásárolni, akkor a szabad piacon értékesíteni lehet majd a kastélyt és a terület, s mindkét fél megszabadul a közel másfél évtizedes problémától.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!