ERDON Helyi hírek

2017.06.07. 16:50

Tanmedencék épülnek vidéken

Szerda délben sajtótájékoztató volt a Bihar Megyei Tanácsnál, amin a Fenntartható Fejlődési Egyesülethez (ADD) köthető befektetésekről volt szó. Tanmedencék épülhetnek kilenc városban.

Szerda délben sajtótájékoztató volt a Bihar Megyei Tanácsnál, amin a Fenntartható Fejlődési Egyesülethez (ADD) köthető befektetésekről volt szó. Tanmedencék épülhetnek kilenc városban. A Fenntartható Fejlődési Egyesületnek valamennyi Bihar megyei város és municípium a tagja, kivéve Nagyváradot, vagyis összesen kilenc. A Bihar Megyei Tanácsnál tartott sajtótájékoztatón Pásztor Sándor tanácselnök bejelentette: két település esetében- vagyis Székelyhíd és Diófás- felkerültek az elektronikus közbeszerzések honlapjára (SEAP) azok a tenderek, melyek tanmedencék építésére vonatkoznak. Ezeket a befektetéseket a megyei önkormányzat társfinanszírozza, éspedig az úgynevezett STAS-szabványnak megfelelő értékig, vagyis egyenként 735 ezer euró értékben, a különbözeteket pedig a helyhatóságoknak kell állniuk, illetve szintén rájuk hárulnak a közüzemi számlákkal, a működtetéssel és a karbantartással, valamint az egyéb infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos kiadások. A hatástanulmányokat a Megyei Tanács készíti el, mely szeretne az invesztíciókra kormánytámogatást is kieszközölni.

A városvezetések két típusú létesítmény mellett dönthettek, Székelyhíd a kétmedencés, Diófás pedig az egymedencés változat mellett tette le a voksát.

Béres Csaba székelyhídi polgármester azt mondta: a beruházás becsült értéke áfa nélkül 4,2 millió lej, és egy 25x12,5 méter méretű, 1,60 méter mély nagyobb medence, valamint egy gyermekmedence fog épülni a Petőfi Sándor Elméleti Líceum közelében. Az ötlet körülbelül tíz évvel ezelőtt fogant meg, látva, hogy a lakosok nagy része rendszeresen átjár Létavértesre úszni. A létesítendő komplexumot nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is használhatják majd, valószínűleg belépőjegy ellenében. A kedvezményezett gyermekek száma 2300, akik három tanintézetbe járnak. Az épületben 80 férőhelyes lelátó is lesz, valamint korszerű mosdók, öltözök, várakozó helyiség.

Mircea Tuduce, Diófás polgármestere áfa nélkül 3,4 millió lejes tervezett költségekről tett említést, mint mondta, ők az egymedencés változat mellett döntöttek, és körülbelül 320 gyermek örülhet majd ennek.

Körgyűrű

A kilenc település közül különben azért ez a kettő lett elsőknek kiválasztva, mert esetükben teljesültek leghamarabb a feltételek. Felkészül Vaskohsziklás és Margitta, és ha minden rendben halad, jövőre felavathatják az első két uszodát Székelyhídon és Diófáson. Összehasonlításképpen: Magyarországon 41 tanmedence működik, míg Romániában 11, de ezek mind központi támogatással létesültek.

A konferencián jelent volt Török László nagyszalontai polgármester is, ugyanis elkészült az ottani körgyűrű hatástanulmánya, és a tárgyalások a kormányszintig jutottak, mivel ez akkora léptékű befektetés, hogy csupán megyei tanácsi támogatással nem oldható meg. Két forgatókönyv van felvázolva: az egyik szerint a 9,915 kilométer hosszú körgyűrű kiépítése áfa nélkül 48,2 millió lejbe kerülne, a másik alapján 9,4235 kilométer hosszúságú volna, és a kivitelezés 45,4 millió lejt emésztene fel. A körgyűrűt egyelőre 2x1 sávosra képzelik el, de idővel kiszélesíthető.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!