ERDON Helyi hírek

2017.06.07. 12:49

Pianino került a parkba

A tavaszi tulipánültetés után újabb kezdeményezéssel lepték meg az Ezredévi Emléktérre látogatókat a Florius Art virágkötő üzlet tulajdonosai, Csömör Fruzsina és Sabău Marcus: ezúttal egy pianino került az üzlettel szembe, amelyhez bárki leülhet játszani.

A tavaszi tulipánültetés után újabb kezdeményezéssel lepték meg az Ezredévi Emléktérre látogatókat a Florius Art virágkötő üzlet tulajdonosai, Csömör Fruzsina és Sabău Marcus: ezúttal egy pianino került az üzlettel szembe, amelyhez bárki leülhet játszani.A Körös-parti park a virágkötő üzlet tulajdonosainak köszönhetően egyre meghatározóbb és színesebb részévé válik Nagyváradnak. Csömör Fruzsina tulajdonos szerkesztőségünknek elmondta, a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a park valóban egy közösségi térré változzon, ahol az emberek nemcsak áthaladnak, hanem kedvük is támad maradni. Az akció mögött nincs semmiféle üzleti megfontolás, a kezdeményezést önerőből, anyagi támogatás nélkül hozták létre. Sabău Marcus, az ötlet kitalálója a hangulat megteremtése mellett elsősorban a gyerekekre gondolt, akik ezáltal közvetlen módon találkozhatnak a zenével, fejleszthetik kreativitásukat, érzelmi intelligenciájukat, de akár elindulhatnak egy olyan úton, amely későbbi tanulmányaik során a zenegyakorláshoz vezethet.

Tekintélyes hangszer

Arra a kérdésre, hogy honnan is származik a hangszer, a válaszból megtudtuk: Nagy Kálmán, a filharmónia koncertmestere segítségével akadtak egy hangszerekkel foglalkozó szakemberre, aki által Németországból hozatták azt a restaurált, svéd fából készült közel 80 éves hangszert, amely a széleskörű közönség rendelkezésére áll.

A közönség elég vegyes: ottlétünkkor épp a gyerekek vették birtokukba a hangszert, de a tulajdonosok szerint zeneszakos diákok, egyetemisták, de visszatérő idősebb érdeklődők is leülnek a hangszer mellé. A szűk két hét alatt már számos pozitív visszajelzést kaptak, amelyek közül Csömör Fruzsina kiemelte azt az esetet, amikor egy idős néni egy hegedűt ajándékozott nekik, amit szintén lehet használni.

A tulajdonosok több programmal is készülnek a nyár folyamán, többek között egy spontán kamarazenekari koncerttel. A pianino, ameddig az időjárás engedi, az egész nyár folyamán kinn lesz a parkban, és jövőre is tervezik az elérhetővé tételét.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!