ERDON Helyi hírek

2017.06.07. 12:05

Nem írta alá a memorandumot

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke nem írta alá azt a memorandumot, mely arról szól, hogy más helységek mellett Várad is legyen a román egyesülés kitüntetett városa.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke nem írta alá azt a memorandumot, mely arról szól, hogy más helységek mellett Várad is legyen a román egyesülés kitüntetett városa. Nemrég Mihai Drecin, a Nagyváradi Egyetem történelemprofesszora azzal a kezdeményezéssel kereste fel Pásztor Sándort, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnökét, hogy ő is írja alá azt a memorandumot, miszerint Nagyvárad is legyen a román egyesülés kitüntetett fővárosa. Elolvasva azonban a kiáltványt, Pásztor Sándor több olyan kifejezést, illetve mondatot is talált, melyek sértőek a magyarságra nézve, ezért azt kérte, hogy módosítsanak ezeken. Például a korabeli magyar kormányt elnyomónak nevezik, sőt egy olyan rész is van a szövegben, mely arról szól, hogy Magyarország tulajdonképpen köszönetet kellene mondjon a trianoni döntésért, mert ezzel elindulhatott a demokratikus fejlődés útján.

„Világossá tettem: változtatni kell a szövegeken, mert ebben a formában én nem fogom aláírni. Azt közölték azonban, hogy semmilyen módosítást nem hajtanak végre. Most elindult emiatt egy nacionalista kampány ellenem a román sajtóban, ugyanis Nagyvárad polgármestere és alpolgármesterei, valamint neves román személyiségek is aláírták ezt. Külön pikantériája a dolognak, hogy miután én nem írtam alá ezt a memorandumot, ráírták kézzel, hogy én nem óhajtom aláírni, amit én etikátlannak tartok. Ennyi a történet, azt gondolom, hogy az embernek inkább előtérbe kell helyezze a tisztánlátását és ki kell tartson az elvei mellett, minthogy egy olyan típusú szöveget írjon alá, amiről tudja, hogy nincs úgy megfogalmazva, hogy az felvállalható legyen”- nyilatkozta az erdon.ro-nak az önkormányzati vezető.

A kezdeményezők így a papírt Pásztor Sándor aláírása nélkül továbbították Bukarestbe, a kormányhoz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!