ERDON Helyi hírek

2017.06.22. 11:17

„Mennyező mester” Nagyváradon

Makoldi Sándor debreceni festőművész műveiből nyílt kiállítás a nagyváradi vár B épületében a Szent László Napok rendezvénysorozat keretében. Az alkotások június végéig tekinthetőek meg.

Makoldi Sándor debreceni festőművész műveiből nyílt kiállítás a nagyváradi vár B épületében a Szent László Napok rendezvénysorozat keretében. Az alkotások június végéig tekinthetőek meg.A Szent László Napokon most bemutatkozó Makoldi Sándor Bajorországban született, de Debrecenben élt. Budapesten folytatta tanulmányait a Képzőművészeti Gimnázium felső szakán, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen néprajzos képesítést szerzett, és visszatért a cívis városba, ahol egyébként bemutatkozó kiállítását betiltották. 1974-től a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola tanára lett, végig a Művészeti Tanszéken tanított, onnan vonult nyugdíjba docensként. Számtalan önálló kiállítása volt, de a régió közös kiállításain is részt vett. Művészeti írásai mellett néprajzzal és pedagógiaelmélettel is foglalkozik. Festészete tükrözi elméleti munkásságának eredményeit. A magyar nemzeti hagyományok továbbvitele erősen kolorista, szimbolikus képvilágban teljesedett ki, és a régi mesterek, a mennyezők filozófiáját vallja. A több évtizede felvállalt nemzeti hagyományok, a képírás tudatos továbbvitele mellett a hasonló vizuális törekvések ösztönzését hivatásos néprajzkutatóként is ügyének tartja. Makoldi Sándor Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját, Hajdú-Bihar Megye Bocskai-díját, országos szinten pedig a Magyar Művészeti Díjat is megkapta.

Mennyező mester

A szerda délután a művész jelenlétében megnyílt tárlaton Nagy József Barna, a kiállítást szervező Magyar Polgári Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, és felidézte, hogy ő maga miképpen találkozott először Makoldi Sándor munkásságával. Majd Angela Lupşea várigazgató köszöntötte az egybegyűlteket. A jelenlevők által nagyra értékelt gesztusként magyarul elmondott beszédében kiemelte azt, hogy Makoldi Sándor festményeiről sugárzik az, hogy a Szent László legenda él. A művész képeinek zömében benne van az eget idéző kék szín, ami azt jelzi, hogy valaki vigyáz ránk és a városra, és az a valaki Szent László, aki valahonnan fentről óvja a várost. A vásznak mérete pedig azt sugallja, hogy nem a nézőnek kell nagy odafigyeléssel koncentrálnia a műre, hanem ellenkezőleg, a műalkotás sugallta eszme el- és kikerülhetetlenül rátelepszik a nézőre, mintegy magába szippantva őt.

Vojtkó Ferenc, a debreceni helyi tévé szerkesztője, Makoldi Sándor volt tanítványa beszélt a művész munkásságáról. A kazettás mennyezeteket készítő mestereket idézve mennyező mesternek nevezte Makoldi Sándort, majd interpretálta a művész által a festményeken megjelenített szimbólumrendszert, melyek a Szent László legendáriumhoz, valamint a magyar mese- és mondavilághoz köthetőek. Végezetül maga a festőművész elemezte néhány festményét, főként a Szent László és a kun vitéz legendáját feldolgozó három alkotását. Makoldi Sándor művei június végéig láthatók a nagyváradi vár B épületében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!