ERDON Helyi hírek

2017.06.07. 13:10

Fókuszban az iskolai bántalmazás

Az iskolai bántalmazásról, vagyis a bullyingról tartottak kedden délelőtt kerekasztal-beszélgetést a nagyváradi városháza nagytermében, amelyen számos intézmény képviselői vettek részt.

Az iskolai bántalmazásról, vagyis a bullyingról tartottak kedden délelőtt kerekasztal-beszélgetést a nagyváradi városháza nagytermében, amelyen számos intézmény képviselői vettek részt.Az iskolai bántalmazás, legyen az testi vagy lelki jellegű, globálisan elterjedt jelenség, és még azokat az iskolákat is érinti, amelyek nem szívesen beszélnek nyilvánosan róla. A kedd délelőtti kerekasztal-beszélgetésen a probléma megelőzéséről és kezeléséről értekeztek a különböző intézmények képviselői: a váradi önkormányzat, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala, Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség, de jelen voltak az egyházak képviselői is, és nem utolsósorban a szervezők, a nagyváradi Don Orione Líceum diákjai és pszichológusa, valamint a Nagyváradi Olasz Kulturális Központ. A beszélgetés moderátora a Don Orion Líceum igazgatója, Alexandru Stoica volt.

Hosszútávú projekt

Ioana Drungaș, a Don Orione Líceum pszichológusa ismertette azt az iskolai erőszak elleni kampányt, amely tavaly márciusban vette kezdetét, és amely során egy interdiszciplináris, egyetemistákból álló csapat a bullying jelenségéről és következményeiről tartott tájékoztató jellegű interaktív foglalkozásokat a diákok számára. A kampány eddigi részében 20 oktatási intézmény vett részt és összesen 1800 diák kapott tájékoztatást. A pszichológusnő ismertette a bullying jellemzőit: a bántalmazás sokféleképpen történhet, akár fizikailag, szóban, online felületeken, de társadalmilag is. A bullying egyre nagyobb teret nyer a közösségi hálókon, a gyerekek nap mint nap áldozatai lehetnek az ott végbemenő szóbeli, vagy akár képi, sértő videók által történő bántalmazásnak. Fontos, hogy a bullying mindhárom szereplője, az áldozat, a bántalmazó és a bántalmazás tanúi is felvilágosításban részesüljenek a probléma következményeiről, annak leküzdéséről.

A bullying mindenkit érinthet, és nem zárul le az iskola elvégzésével, hiszen felnőttkorban is lehet találkozni hasonló jelenséggel, a munkahelyi mobbinggal.

A tudatosítás fontossága

A bullying leküzdésében elsődleges szerepet játszik a probléma tudatosítása, hiszen addig, amíg nem tudnak róla, az illetékesek nem is tudnak segítséget nyújtani, hangsúlyozta Ariana Moș, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának igazgatója.

A probléma észlelése után a következő lépés a különböző intézmények összefogása, hiszen a megelőzésben és a következmények orvoslásában is számos intézmény tud segítséget nyújtani, az egységes fellépés pedig nagyfokú eredményességet jelenthet. A felszólalók közül számosan kiemelték a család fontosságát, hiszen a család jelenti azt az elsődleges közeget, ahol a gyerek elsajátítja a különböző viselkedésmintákat, értékeket. Alexandru Stoica igazgató rávilágított arra a tényre, hogy napjainkban a szülők egyre kevesebbet foglalkoznak a gyerekekkel, az anyagiak hajszolásában nem fordítanak rájuk elegendő időt. Az iskolai bántalmazások elkövetői nemcsak hátrányos helyzetű családban felnőtt gyerekek, a „jó” családok gyerekei is lehetnek bántalmazók. A gyerekek az iskolába különböző „érzelmi csomaggal” érkeznek, a konfliktusok elkerülhetetlenek, ám azoknak kezelése tanítható. Ebben játszik szerepet a család mellett az iskola, a pszichológus, de a lelkész is, aki a vallásórákat tartja. Virgil Bercea görögkatolikus püspök utóbbira hívta fel a figyelmet, rámutatva arra, hogy a lelkészek is segíthetnek ilyenfajta bántalmazások esetén. Kiemelte, az emberi kapcsolatokban fontos önmagunk és a másik tisztelete is, a kettő feltételezi egymást. A nehéz helyzetekben pedig Isten segítségét kell kérni, ő nem hagy el soha.

A beszélgetésen jelen volt még Violeta Birla rendező, aki egy romániai árvaházból indulva eljutott a nemzetközi színpadokig, jelenleg ugyanis Olaszországban tevékenykedik. Ő az értékek követésére és kitartásra, a hit fontosságára hívta fel a figyelmet.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!