ERDON Helyi hírek

2017.06.22. 13:41

Évet értékelt Kis Gábor RMDSZ-es tanácsos

<p lang="hu-HU" align="justify"><span style="font-family: Times New Roman,serif;"><span style="font-size: large;"><strong>Egy évvel ezelőtt, vagyis 2016. június 22-én tartotta alakuló ülését a nagyváradi Helyi Tanács, mely évforduló alkalmából csütörtök délben az elmúlt egy évet értékelő sajtótájékoztatót tartott Kis Gábor RMDSZ-es tanácsos. </strong></span></span>

Egy évvel ezelőtt, vagyis 2016. június 22-én tartotta alakuló ülését a nagyváradi Helyi Tanács, mely évforduló alkalmából csütörtök délben az elmúlt egy évet értékelő sajtótájékoztatót tartott Kis Gábor RMDSZ-es tanácsos.

Kis Gábor szerint az eltelt egy évben megtapasztalták azt, milyen abszolút kisebbségben képviselni a választóik, illetve a váradi emberek érdekeit, melyek nem minden esetben esnek egybe a végrehajtás elképzeléseivel, a megvalósított terveivel. Példaként említette a Kert és a Vámház utcákat, a Kálvária-domb kritikán aluli felújítását, a Kossuth utcai mélygarázst- nem lehet tudni mikor és hogyan lesz befejezve a rossz tervezés és az át nem gondolt hatástanulmány miatt-, a Szent László teret, a Bémer tér készülő korszerűsítési projektjét, az emeletes parkolók létesítését a történelmi városközpontban (a Voinţa-pálya kilakoltatása ahelyett, hogy zöldövezetet és sportolási lehetőséget biztosított volna a polgármesteri hivatal a környéken lakóknak, és a közeli iskolák diákjainak, illetve a városháza mögötti udvarban található volt étkezde, és ennek lebontott melléképületei helyére tervezett parkolóház). Meggyőződése, hogy mindezek azt bizonyítják, hogy a nem megfelelő szemléletmód miatt olcsó és minőségileg silány, használati értékét tekintve nem méltó beruházások valósulnak meg, illetve vannak tervbe véve Nagyváradon. Úgy fogalmazott: olcsó húsnak híg a leve, márpedig az elkövetkezendő 10 évet ilyen típusú invesztíciók fogják meghatározni. A szervezetlenséget és a fejetlenséget- és talán a hozzáértést is- az is bizonyítja, hogy a hangzatos városközponti műemlékek restaurálását csak a látszat kedvéért végzi az önkormányzat, hiszen mi mást lehetne mondani azokról a munkálatokról, melyek kizárólag az utcafront felőli részét érintik, a belső udvar felőli rész viszont marad, ahogyan volt, így az ingatlanok „kívül mutatósak, de belül rohadnak”. Ez jellemzi az összes központi épület felújítását, tisztelet a kivételnek, ha van ilyen. Hozzátette: az átgondolatlanságot igazolja a Zöldfa utca tervezett felújítása és sétálóutcává alakítása, mivel ez ténylegesen meg kell történjen, de csak azután, hogy az épületek rendbe lettek téve.

„Csak két nagyobb épületet említek meg, amelyeknek a felújítása a nehézgépforgalom miatt tönkre fogja tenni az új burkolatot, a díszítő, közlekedési és világító elemeket. Ezek a bábszínház épülete, illetve a volt cipő- és ruhagyár Zöldfa utcai frontja. A két gyár esetében a bontás sem elképzelhetetlen, ha olyan befektetések kerülnének megvalósításra, melyek esetében szükséges lehetne a bontás. Továbbra is fenntartom azt a javaslatomat, hogy a Voinţa-pályaként ismert terület maradjon sport- és szabadidő központ, a Bémer tér felújítási tervébe iktassák be a mélygarázs építését- és mindazt, amit a tavaly nyári beadványunkban javasoltunk a tér felújításával kapcsolatosan-, átcsoportosítva a pályázati úton elnyerhető felújítási költség mellé az emeletes parkoló árát, melyet a Voinţa-pályára terveznek építeni, és minderről legyenek hajlandóak egy hatástanulmányt készíteni a polgármesteri hivatal vezetői”- jelentette ki az RMDSZ-es tanácsos.

Fogadóórák

Kis Gábor arról is beszámolt, hogy közel 20 fogadóórát tartott (most nyári szünet következik). Fontos kérések megoldását sikerült nyomon követni, ellenőrizni, mivel megítélésében egy önkormányzati képviselő feladata nem a konkrét megoldása a problémának, hanem ennek rögzítése, a hatóság beazonosítása, melyhez tartozik, majd a továbbítása, és méltányos megoldásának a nyomon követése, ellenőrzése, adott esetben interpelláció a testületi ülésen. A teljesség igénye nélkül három esetet emelt ki az elmúlt egy évben lezajlott meghallgatások alkalmával megfogalmazott igények nélkül.

Az egyik ilyen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jogtalanul befizetett bérlati díjának jóváírása egy következő időszakra. Ennek vezetője, Szántó Ildikó azt mondta: negyedévenként kell 3400 lejt fizessenek, ami nagyon magas díj, „erkölcstelen és jogtalan döntés volt az önkormányzat részéről, hogy felemelte”. A tavalyi év végén a felújítási munkálatok miatt használhatatlan volt a Sas-palota 2-4. szám első emeletén levő székhely, az erre az jogtalanul beszedett bérleti díjat sikerült jóváíratni.

Póti Zoltán, az Averescu 1 lakótársulás elnöke azzal a kéréssel fordult Kis Gáborhoz, hogy a társuláshoz tartozó négy tömbház közül háromba (Averescu utca 1. szám, Kolozsvári út 2. és 4. szám), ahol fafűtés van, vezessék be a távfűtést. Dacian Palladi városmenedzsernek, Lucian Popa, a Vagyonkezelő Igazgatóság vezetőjének, valamint a Termoficare Zrt. munkatársainak is köszönhetően beszerelnek egy-egy mini hőközpont modult az említett tömbházak pincéjébe, melyeket ráadásul nem az érintett közel 100 család kell kifizessen. Ezzel több mint 10 ezer eurót takarítanak meg, és a vállalat tulajdonában maradnak. Ugyanott dolgoznak a vízügy munkatársai a csatornázási problémák megoldásán, azért, hogy a pincék időszakosan ne legyenek elöntve szennyvízzel. További kérésként fogalmazódott meg, az ott található tömbházak hőszigetelése, illetve hogy ez prioritást képezzen, lévén hogy központban található épületekről van szó, fontos közlekedési útvonalak kereszteződésében. Emellett parkolóhelyek létesítését is szeretnék elérni.

A harmadik ügy, hogy Kristófi Kristóf családi bizonyító erejű dokumentumai alapján sikerült kijavíttatni és egyben kicseréltetni egy utcanév táblát, melyre helytelenül volt feltüntetve a Hoványi Gyula egyetemi oktatónak a neve, vagyis hiányzott az i betű.

Sok más esetben is sikerült segíteni, de volt olyan olyan is, amiben nem. Ilyenek például a Leonardo da Vinci utca egyirányúvá tételi kérelme annak érdekében, hogy a járdákat használhatóvá tehessék a gyalogosok számára, vagy a közterületen levő fák megfelelő karbantartása, nyírása Velencén. Folyamatban vannak, megoldásokat keresnek olyan panaszokra, igényekre, mint például az állami alapból épített lakások megvásárlásának a lehetősége.

Tervek

„Az elkövetkezendő évek terveiről annyit szeretnék mondani, hogy továbbra is prioritásként kezelem a várad-velencei és a szőllősi emlékművek megóvásának, illetve megvalósításának ügyét. A lakossággal való szorosabb kapcsolattartást nagyon lényegesnek tartom, és azon dolgozunk, hogy ezt minék hatékonyabban valósítsuk meg. A körzeti elnököknek és választmányi tagoknak külön köszönöm az együttműködést, az észrevételeiket a körzeteik problémáival kapcsolatosan, hiszen nélkülük nem tudnánk önkormányzati munkánkat sem olyan hatásfokkal végezni. Remélem, hogy ez a jó együttműködés, együtt munkálkodás a jövőben is megmarad, és csak javulni fog”- nyilatkozta Kis Gábor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!