ERDON Helyi hírek

2017.06.24. 09:23

Értékőrzés a Fejedelmi udvarban

A Szent László Napok egyik állandó, mindig nagy érdeklődésre számot tartó eseménye a Hagyományok kézről kézre elnevezésű kézművesvásár.

A Szent László Napok egyik állandó, mindig nagy érdeklődésre számot tartó eseménye a Hagyományok kézről kézre elnevezésű kézművesvásár.A péntek délelőtti megnyitóra a standok nagy része már elkészült, üvegfújók, keramikusok, bútorfestők, gyékényfonók, tűzzománc-készítők, fafaragók, ékszerkészítők termékeit lehetett megcsodálni, és természetesen megvásárolni a nagyváradi vár Fejedelmi udvarában. A felsorolás korántsem teljes, hiszen mint a megnyitón is elhangzott, több mint hatvan standot állítottak fel: érkeztek késművesmesterek többek között Csíkszentmihályról, Szatmárnémetiből, Mezőfeléből, Zalánból, Székelyudvarhelyről és Székelyvarságból is. Emellett természetesen Nagyvárad, illetve Bihar megye is képviseltette magát, az árusok sora pedig szombattól még bővült, a Debrecenből érkezettekkel.

A pénteki hivatalos megnyitón Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületei Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva abbeli szándékukat, hogy az Érmelléket, a tájegység jellegzetességeit különböző vásárok által bemutassák, népszerűsítsék. Dr. Tóth Katalin, a magyar Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára beszédében kiemelte: a vásár helyszíne, a nagyváradi vár méltó ahhoz az értékhez, amit a kiállított, kézzel készült termékek magukban hordoznak – nekünk pedig feladatunk az, hogy tudatosítsuk ezeknek a termékeknek az értékét.

A mesterségek „titkairól”

A Szent László Napok keretében megszervezett kézművesvásár egyik jellegzetessége, hogy több standnál a folyamatot is bemutatják, ahogy a termékek készülnek – így volt ez az idén is. Tapasztalhattuk azt is, hogy az árusok nagyon szívesen mesélnek az érdeklődőknek mesterségük “fortélyairól”. Bartók Piroska, aki Székelyudvarhelyről érkezett Nagyváradra, férjének rézvereteit mutatta be, mesélve elkészítésük technikájáról, a felhasznált motívumokról, arról az aprólékos, hatalmas türelmet igénylő munkáról, amely benne van minden egyes alkotásban. Sárkány Szabolcs, aki Albison, családi vállalkozásban működtet kerámiaműhelyt, arról szólt: Magyarországon tanulták meg a mesterséget a feleségével együtt, 2006 óta egyéni vállalkozóként dolgoznak, ma már alkalmazottaik is vannak. Nagy munka van minden egyes alkotás mögött, és mivel ők forgalmazókon keresztül értékesítik a termékeket, a sok rendelés miatt vásárokba alig jutnak el. A Szent László Napokra már többször meghívást kaptak, most sikerült is részt venniük: ez azonban csak úgy történhetett meg, hogy előtte a szó szoros értelmében éjjel-nappal dolgozniuk kellett.

A Hagyományok kézről kézre kézművesvásárt a Nagyváradi Kézműves Ház Egyesület szervezte, és vasárnap ér véget, a Szent László Napok zárultával.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!