ERDON Helyi hírek

2017.06.18. 10:29

Érmelléki és megyei gazdanapot rendeztek

Szombaton az MNKH nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogva Székelyhíddal, az RMGE megyei szervezetével, a Bihar megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ-szel, megrendezték a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot.

Szombaton az MNKH nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogva Székelyhíddal, az RMGE megyei szervezetével, a Bihar megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ-szel, megrendezték a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot.„A gazda egy hős, hiszen annyi mindennel kell foglalkozzon, annyi mindent kell átlásson” – hangzott el szombaton Székelyhídon, azon a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapon, mely a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogásban a város önkormányzatával, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei szervezetével, a Bihar megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ Bihar megyei szervezetével került lebonyolításra. Az ingyenes szakmai kiállítás és vásár helyszíne a város középpontjában felállított rendezvénysátor, a konferenciáé pedig a székelyhídi múzeum központi terme volt. Meghívták a helyi szakembereket, az összes magyar szakmai szervezetet, és szó esett többek közt a határ menti befektetési lehetőségeiről, ezek kihasználási módozatairól is. Tizenöt magyarországi cég állított ki, valamint 21 romániai vállalkozás volt jelen (például a hegyközszentimrei Úr és a bihardiószegi Mados pincészetek), őstermelőktől kezdve egészen gépgyártó cégekig, széles spektrumot fedve le. A családokra gondolva kisállatokat lehetett megcsodálni, az érdeklődők gasztronómiai igényeiket is ki tudták elégíteni, miközben B2B-típusú üzletember találkozókra nyílt lehetőség.

A meghívott hivatalos személyek, díszvendégek által megejtett szalagátvágás, illetve vásármegtekintés után köszöntőbeszédekkel és expozékkal folytatódott a rendezvény. Sárközi Zoltán, az MNKH váradi irodavezetője hangsúlyozta: céljuk, hogy újra megpróbálják közel hozni egymáshoz mindazt, amit ugyan a határ elválaszt, de a gazdaság összeköt. Megjegyezte: míg a másfél évvel ezelőtti első gazdanapon három magyarországi cég vett részt, az azóta kifejtett csapatmunka és együttműködés eredményeképpen idén immár 15, sőt ennél többen is jelentkeztek, csak számukra már nem jutott hely.

Együttműködni

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke hangsúlyozta: szívesen jöttek, mert minden olyan rendezvényen, melyen közreműködik az RMDSZ, igyekeznek ott lenni. Azon meggyőződésének adott hangot: fontos az a fajta együttműködés, melynek keretében a gazdák olyan szervezeteket tudnak létrehozni, melyek révén egymásnak visszaadják azt a bizalmat, mely arról szól, hogy együtt és hatékonyan termelnek, és a termelőszövetkezetek mintájára gyakorlatilag értékesítő hálózatokat működtetve, miként tudnak olyan nagyságú piaci részesedést szerezni a termelés, a feldolgozás és az értékesítés területén, aminek betudhatóan komolyan veszik őket. Hozzátette: ugyanakkor arról se szabad megfeledkezni, hogyan lehet a modern technológiákat hatékonyan és eredményesen kihasználni.

Béres Csaba székelyhídi polgármester is azt emelte ki, hogy „beszélnünk kell közös dolgainkról”. Sajnos a mezőgazdaság manapság nincs könnyű helyzetben, egy-egy ilyen találkozó viszont lehetőséget ad arra, hogy közösen dolgozzanak ki egy egységes stratégiát, hogy az agrárium megkaphassa mindazt, ami jár neki, hiszen enélkül az ipar jelentős része nyersanyag nélkül maradna, a lakosság pedig nem jutna friss élelmiszerekhez. Ugyanakkor egy menedzselt mezőgazdaság jelentős exportbevételeket is tud generálni, hiszen mindenhol megbecsülik a jó és egészséges dolgokat. „A helyi termékek sokszínűsége, a helyi piac és a közvetlen értékesítés valódi értékek, melyeket összefogással kell megbecsülni és őrizni” – fogalmazott.

Biztonság

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, a rendezvény ötletgazdája szerint a ma élő emberek garanciát és biztonságot keresnek, sokféle szempontból, így a mezőgazdaságból élők is érezni szeretnék, hogy támogatják őket. Meglátásában a gazdáknak három alapvető tényezőre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat: stabil és kiszámítható jogi környezetre, külső pénzügyi fejlesztési forrásokra, mechanizmusokra, valamint korszerű technológiára, innovatív megoldásokra, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba. Hozzáfűzte: mindemellett az is kell, hogy helyben legyenek munkahelyek, jól beazonosított termelők, termék előállítók.

Nagy Miklós szalárdi polgármester, az RMGE elnöke kijelentette: a jövőt akarják építeni, ezért is örül annak, hogy egyre több a Bihar megyei késztermék, fejlődik a térség gazdasága. „Nem szabad a mában kaotikusan dönteni, hanem építsük fel közösen a hosszú, közép- és hosszú távú terveinket” – közölte.

Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. igazgatója kifejtette: összhangban a magyar kormány külgazdasági törekvésével a KEKH az anyaországgal szomszédos 7 ország magyarok lakta területein, valamint Lengyelországban összesen 22 irodát hozott létre a kétoldalú kereskedelmi és üzleti kapcsolatok erősítése érdekében, így kívánva elősegíteni az exportképes magyar KKV-k piacszerzését, illetve az üzleti lehetőségek felkutatását a Kárpát-medencében, mindezt szoros együttműködésben végezve a nagykövetségekkel, a főkonzulátusokkal, a külgazdasági szakdiplomatákkal, kamarákkal és vállalkozói szakmai szervezetekkel.

Szakmai előadások

A gazdákat érintő intézkedésekről, támogatási lehetőségekről Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, volt mezőgazdasági államtitkár, Cristian Buzlea, az AFIR igazgatója, Florian Pavel, az APIA vezetője és Nicolae Hodişan, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság irányítója tartottak ismertetőket, majd Szabó József megyemenedzsernek az ipari parkokról szóló prezentációjával, illetve szakmai előadásokkal és a Stubenberg kastélyban zajlott állófogadással ért végett a nagyszabású rendezvény, melynek egyik médiatámogatója a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!