ERDON Helyi hírek

2017.06.09. 15:44

Érmelléki és megyei gazdanapot rendeznek

Június 17-én, szombaton az MNKH nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogva Székelyhíddal, az RMGE megyei szervezetével, a Bihar Megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ-szel megrendezik a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot.

Június 17-én, szombaton az MNKH nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogva Székelyhíddal, az RMGE megyei szervezetével, a Bihar Megyei Helyi Akciócsoporttal és az RMDSZ-szel megrendezik a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot.Körülbelül másfél éve nyitotta meg nagyváradi irodáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház, és az azóta eltelt időszakban az üzleti kapcsolatkialakítások száma jóval meghaladta a százat. Az iroda segítségével létrejött üzleti forgalmak értékben kifejezve több millió eurót tesznek ki, ami lévén, hogy kis- és közepes vállalkozásokról beszélünk, egy igen szép summa. Míg az első hónapokban főleg kíváncsiskodó vállalkozók keresték fel az irodát, addig a tavalyi év közepétől kezdve napi rendszerességgel betoppannak hozzájuk olyan magyarországi üzletemberek, akik most akarnak betörni a romániai piacra, vagy már itt vannak, illetve olyan romániai vállalkozók is, akik a magyar piac felől érdeklődnek- magyarázta az erdon.ro-nak Sárközi Zoltán irodavezető. Hangsúlyozta: valamennyien komoly partnert jelentenek számukra, és ennek megfelelően kezelik őket, hisz végső soron a KKV-k mozgatják a gazdaság motorját mindkét országban. Úgy fogalmazott: képletesen szólva egyfajta híd szerepet töltenek be, melyet folyamatosan bővítenek, erősítenek, szélesítenek, és eddig egyik ügyfelük se panaszkodott arra, hogy ne találta volna meg a számítását.

A román vállalkozók számára is nyitottak, és a kölcsönös bizalmat jelzi, hogy meghívták az irodát, legyen tagja a Vállalkozói Szervezetek Föderációjának (FOP). Amúgy az MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának a Kárpát-medencében és ezen kívül, Krakkóban 24 irodája működik, melyek természetesen napi szinten kapcsolatban vannak egymással, és a budapesti központtal. Ennek is köszönhetően, nagyon gyorsan tudnak reagálni a megkeresésekre, melyeket pontosan és célirányosan igyekeznek és tudnak megoldani. „Abban rejlik az iroda tudástőkéje, hogy az a vállalkozó, aki minket felkeres, ezzel rendkívül sok időt és energiát spórol meg, és nem utolsósorban pénzt. Ugyanakkor mi is részt veszünk és szervezünk konferenciákat, valamint együttműködünk azon intézményekkel, melyek olyan jellegű rendezvényeket szerveznek, ami a két ország gazdaságát hivatott erősíteni.”- hangsúlyozta.

Ipari park

A legelső rendezvényük, melyen társszervezőként vettek részt, az I. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap volt, 2015 decemberében, mely nem vár sikert hozott. Ezt aztán nagyon sok konferencia és kiállítás követte, és így jutunk el napjainkig, pontosabban június 17., szombatig, amikor a Magyar Nemzeti Kereskedőház nagyváradi regionális irodájának kezdeményezésére és szervezésében, összefogva Székelyhíd Város Önkormányzatával, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar Megyei Szervezetével, a Bihar Megyei Helyi Akciócsoportjával és az RMDSZ Bihar megyei szervezetével megrendezik majd Székelyhídon a II. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot.

A szakmai kiállítás és vásár helyszíne a város középpontjában felállított rendezvénysátor, a konferencia pedig a székelyhídi múzeum központi termében zajlik. Az MNKH váradi regionális irodája most már fel tudta vállalni az oroszlánrészét a rendezésnek, ami azt jelenti, hogy úgy magyarországi kiállítók, mint előadók tekintetében ők a szervezők. A vásár célja megmutatni azt, hogy Nagyváradon kívül is van gazdasági élet Bihar megyében, és igenis egy fontos bázisa lehet a magyarországi vállalkozóknak Észak-Bihar, anélkül, hogy lebecsülnénk a nagyszalontai lehetőségeket.

A gazdanapon az ipari parkra is fókuszálnak, éppen ezért ennek a perspektíváit fogja felvázolni szakmai expozéjában az egyik előadó, Szabó József megyemenedzser. Több százas részvételre számítanak, meghívták a helyi szakembereket, és az összes magyar szakmai szervezetet. Szó esik a határ menti befektetési lehetőségeiről, ezek kihasználási módozatairól is, érdekessé és gazdasági szempontból is vonzóvá igyekeznek tenni a rendezvényt. Külön Facebook-eseményt kreáltak, 15 magyarországi cég fog kiállítani, illetve 21 romániai vállalkozás lesz jelen, őstermelőktől kezdve egészen gépgyártó cégekig, széles spektrumot fednek le.

Program

A regisztráció után 10 órakor hivatalosan megnyitják a szakmai kiállítást és vásárt, majd 10.30-kor a konferenciát. Köszöntőt mondanak: Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, Pajna Zoltán elnök, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő és Nagy Miklós, az RMGE elnöke. 10.45-től előadások hangzanak el, felszólal például Tánczos Barna szenátor, a mezőgazdasági bizottság tagja, háznagy és Skapinyecz Péter, az MNKH Közép-európaiKereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. igazgatója, majd a kávészünet után 12 órától szakmai előadások hangzanak el: Szabó József megyemenedzser, Bihar Megyei Tanács; A Fedor agrofólia hatásai a mezőgazdaságra – Fedor István, Fed-Car Kft. (Kunszentmárton); A bálatüzelés gazdasági és műszaki gyakorlata a baromfi és sertéstartóknál, önkormányzatok esetében- Sarusi-Kiss József, Altherm Kft. (Hódmezővásárhely); Korszerű, olcsó istállók és állattartó technológiák, tároló épületek- Sarusi Molnár Andrea, Alternconsult Kft. (Hódmezővásárhely); Újabbak az újabbaknál… gyümölcsfaiskola bemutató - Siklódi István, Holland Alma Kft. (Piricse); Hogyan segítheti a gazdákat az informatika?- Miklós Ervin, Agrovir Kft. (Tata); Pályázati lehetőségek- Nagy Máté András, Bihar Megyei Helyi Akciócsoport (Nagyvárad).

A családokra gondolva emellett lesznek kisállat bemutatók, az érdeklődök gasztronómiai igényeket is ki tudják elégíteni.

Az egész napot átölelő rendezvényen a városnapok részét képezi, kiállítás, konferencia és üzletember találkozó (B2B) kerül megszervezésre több helyszínen. A konferencia magyar nyelven zajlik. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot jelezni lehet az alábbi elérhetőségek egyikén: tel.: +40774631270, e-mail:oradea@tradehouse.hu.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!