ERDON Helyi hírek

2017.05.04. 12:42

Továbbra is gyógyszerhiány van

Szeptembertől újabb gyógyszerek árai csökkennek, de az egészségügyi miniszter szerint ez nem vezet majd a szóban forgó készítmények hiányához. Egyéb gyógyszerek viszont már egy ideje „eltűntek”.

Szeptembertől újabb gyógyszerek árai csökkennek, de az egészségügyi miniszter szerint ez nem vezet majd a szóban forgó készítmények hiányához. Egyéb gyógyszerek viszont már egy ideje „eltűntek”.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a tavalyi, jelentős gyógyszerár csökkenés nyomán több készítmény is eltűnt a patikák polcairól – a gyártóknak, forgalmazóknak már nem érte meg, hogy alacsony áron biztosítsák ezeket. Más készítményeket pedig a forgalmazók olcsón felvásároltak és külföldön többszörös áron értékesítettek (ez az úgynevezett párhuzamos export) – s ezek ismét csak nem jutottak el a hazai páciensekhez. A Krónikus Betegek Szervezeteinek Koalíciója szóvá is tette: a gyógyszerárak csökkentésével egyidejűleg olyan mechanizmusokat kellett volna kidolgozni, amelyek meggátolják, hogy a gyógyszerek ne jussanak a hazai gyógyszertárak polcaira. A pácienseket tömörítő szervezet szerint Romániában vannak a legolcsóbb gyógyszerek egész Európában, emiatt kereskedelmileg vonzóbb más országokban értékesíteni bizonyos gyógyszereket.

Újabb csökkentés

Idén szeptembertől pedig egy újabb miniszteri rendelet lép érvénybe, mely ezúttal azoknak az innovatív gyógyszereknek az árát csökkenti majd, melyeknek lejárt a szabadalmuk. Az innovatív, azaz eredeti gyógyszerek olyan készítmények, melyek újonnan, általában jelentős anyagi ráfordítással kifejlesztett hatóanyagot tartalmaznak, melyet húsz, illetve bizonyos esetekben huszonöt évig tartó termékszabadalmi oltalom véd. Ez alatt az időszak alatt más gyártó nem forgalmazhat azonos hatóanyag-tartalmú készítményt. Ha a szabadalom lejár, a hatóanyagot más gyártók is használhatják, és az így előállított készítmények lesznek az ún. generikus gyógyszerek, melyek az eredetiek azonos hatóanyagú másolatai. Általában a generikus gyógyszerek jóval olcsóbbak, mint az eredetiek. Egyelőre nem tudni, hogy a tervezett csökkentés hogyan érinti majd a pácienseket, Florian Bodog egészségügyi miniszter minden esetre azt nyilatkozta, biztosították a felől, hogy nem fognak újabb gyógyszerek „eltűnni”.

Hiánycikkek

Az viszont tény, hogy a korábbi árcsökkenés továbbra is érezteti hatását, több készítmény hiánycikké vált - soha, vagy csak nagyon ritkán juthatnak hozzá a betegek. Amint Eugenia Hamza nagyváradi gyógyszerésztől megtudtuk, többek között egyes inzulinkészítmények, oltóanyagok, szívgyógyszerek, epilepszia ellenes készítmények hiányoznak.

Ígéretek

A sok panasz nyomán egy weboldal is létesült (http://medicamentelipsa.ms.ro/), melyen a páciensek, orvosok jelezhetik, ha valami hiányzik. Tavaly az egészségügyi minisztérium azt ígérte, hogy a párhuzamos exportot a gyógyszertartalékok folyamatos nyomon követésével fogja megszüntetni, s ha valami mégis hiányzik és ezt jelzik az érintettek a honlapon, mihamarabb intézkedik. Ehhez képest a honlapon rengeteg jó ideje megválaszolatlan bejelentést láttunk.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!