ERDON Helyi hírek

2017.05.24. 16:25

Tavaszi termékvásár a várban

Tavasz a kertből címmel egészséges életmóddal, biotermesztéssel kapcsolatos tevékenységekkel tarkított termékvásár lesz ezen a hétvégén a Nagyváradi Várban. A gyerekeket is várják.

Tavasz a kertből címmel egészséges életmóddal, biotermesztéssel kapcsolatos tevékenységekkel tarkított termékvásár lesz ezen a hétvégén a Nagyváradi Várban. A gyerekeket is várják.

A rendezvény fő szervezője a tavaly megalakult Crişana Egyesület, mely fontos céljának tekinti a kapcsolatteremtés elősegítését a kistermelők és a fogyasztók között. Amint Dorin Popa, az egyesület elnöke elmondta, a rendezvénnyel szeretnék felhívni a fogyasztók figyelmét a helyi, szezonális termékekre, melyek sokkal egészségesebbek, mint az importból származó, különféle módszerekkel tartósított zöldségek és gyümölcsök. Természetes módon – hívta fel a figyelmet az egyesület vezetője – a friss gyümölcsök és zöldségek három nap alatt romlásnak indulnak, ezzel szemben a bevásárlóközpontokban árult termékek hetekig látszólag frissek, de valójában „halottak”, azaz nem tartalmazzák a szervezetünk számára fontos tápanyagokat.

Programok

Mintegy harminc helyi kistermelőtől lehet majd friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni, de fitnesz-gyakorlatok is szerepelnek a programban, valamint skirt-bike verseny hölgyeknek, a gyerekek pedig logikai játékokon vehetnek részt, illetve fajátékokkal játszhatnak – amint az egyesület elnöke kifejtette, fontosnak tartották, hogy ezen a rendezvényen ne „csúszdák és egyéb műanyag játékok” foglalják le őket. A rendezvény alapmotívuma az egészség, annak fizikai, lelki, szellemi vonatkozásaiban, tette hozzá.

A program pénteken tíz órakor, borversennyel kezdődik, 15 órától a termelők számára szerveznek megbeszélést, 18 órától pedig a nagyváradi filharmónia szabadtéri előadásában Vivaldi Négy évszak című művét hallgathatják meg a jelenlévők. „Bár általában termékvásárokon népi zene szokott lenni, úgy gondoltuk, ezúttal azokat is megcélozzuk, akik szeretik a komolyzenét” - mondta az egyesület elnöke. Agroturizmussal kapcsolatos műhelymegbeszéléssel, népzenével és a borverseny nyerteseinek díjazásával zárul az első nap. Szombaton pálinkaversennyel indulnak a rendezvények tíz órától, s egyebek mellett lesz táplálkozási műhelymegbeszélés, fitnesz-gyakorlatokat tanulhatnak majd meg a résztvevők, 15 órától zajlik a vendéglátóipari szakosztályok tanulóinak a salátakészítő versenye, 17 órától pedig két tonnás „óriássaláta” készül. Este nyolctól a TAXI együttes lép fel, ezt megelőzően népzenei előadások lesznek és díjazzák a pálinkaverseny győzteseit. Vasárnap 11 órától bio-termesztéssel kapcsolatos műhelymegbeszélésre várják a termelőket, 14 órától főzőversenyre hívják a gyerekeket, 16 órától pedig tombolahúzás lesz szintén a gyerekeknek. Délután skirt-bike versenyen vehetnek részt a hölgyek, majd népzenével és Adda könnyűzenei előadásával ér véget a program.

A rendezvény társszervezője a Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Bihar megyei Projektfejlesztési Igazgatóság és a Nagyváradi és Környékbeli Turizmust Népszerűsítő Egyesület.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!