ERDON Helyi hírek

2017.05.15. 16:26

Tárlat múlt század eleji tárgyakból

Szecessziós könyvekből és dísztárgyakból nyílik kiállítás hamarosan a Visual Kontakt Egyesület Fő utcai galériájában. A részletekről Gabriel Miloiát, az egyesület elnökét kérdeztük.

Szecessziós könyvekből és dísztárgyakból nyílik kiállítás hamarosan a Visual Kontakt Egyesület Fő utcai galériájában. A részletekről Gabriel Miloiát, az egyesület elnökét kérdeztük.

A péntek délután 18 órától nyíló tárlat neve Bertha Books – beavatkozás, destrukció és hamisítás, s több mint ezer szecessziós kiadványt és dísztárgyat mutat be. A Bertha Books kollekció nem első sorban könyvgyűjtemény, a hangsúly ugyanis a kiadványok arculatára, az illusztrációkra esik, s a különféle luxuskötetek, jubiláris albumok mellett enciklopédiák, brosúrák, kották, ponyvaregények is a részét képezik – hiszen a lényeg pont a stílus gazdagságának bemutatása volt, annál is inkább, mivel még nem létesült egy jelentős gyűjtemény ezekből.

A galéria vezetője elmondta: saját kollekcióját mutatja be, célja az volt, hogy minél több egyedülálló kiadványt gyűjtsön össze. Ezek egy része restaurálásra szorul – ezt a későbbiekben oldják majd meg, majd elképzelése szerint a kollekció egy dizájn-archívumként működik majd művészek, valamint művészeti tanhallgatók számára.

Lenyűgözőek

A gyűjtés tavaly szeptemberben kezdődött. Hogy mi vezérelte? Egyféle „bűnös szenvedély”, hiszen nem mindegyik kötet művészi, de mindegyik lenyűgöző a maga módján. Nagyvárad a szecessziós stílussal büszkélkedik, tette hozzá, de épületeken kívül nem nagyon képviseli semmi az irányzatot, s az az elképzelés, hogy az emberek otthonában kincsek rejlenek, nem igaz, a legtöbb ilyen stílusú értéktárgy elveszett, vagy elkobozták, ami megmaradt, legnagyobbrészt túlságosan megrongálódott ahhoz is, hogy restaurálni lehessen. Ki tudja miért, a Váradról vásárolt szecessziós könyvek általában az átlagosnál rosszabb állapotban is vannak, tette hozzá.

A kollekció több mint ezer román, magyar, német, angol, francia, spanyol, olasz és orosz, az Art Nouveau irányzatot képviselő könyvből és egyéb kiadványból áll – láthatóvá válik, hogy az irányzat mindegyik országban más formát öltött. A kollekció első darabja egy magyar kiadvány volt, innen indult ki az egész: a Szabadság negyven éves jubiláris albuma, melyet 1914-ben Nagyváradon adtak ki. Figyelemre méltó, hogy ebben a periódusban például hány Jókai-sorozat jelent meg, különböző arculati elemekkel. Vannak egyszerű és díszes, domborműves borítójú kiadások, ki-ki megtalálhatta az ízléséhez és pénztárcájához illőt. De megtekinthető egyebek mellett Aujeszky Aladártól A baktériumok természetrajza, A zsidók egyetemes története és a Pesti Napló kiadásában megjelent Petőfi-album.

Sokszínűség

Viktória királynő dedikációval ellátott naplója, a szovátai üdülő turisták számára készült brosúrája, német művészeti szalonok éves almanachjai is a kollekciók részét képezik. Ebben a periódusban a festményeket kézzel készített metszetek alapján nyomtatták ki, s egyes leleményes antikváriusok a kinyomtatott metszeteket külön értékesítik. A képzőművészek illusztrátorok is voltak, s a kötetek illusztrációiban egyre hangsúlyosabban jelent meg készítőjük aláírása.

A kollekció, mely kiadványok mellett korabeli dísztárgyakat is tartalmaz, egyúttal a destrukció és a restaurálás, valamint a hamisítványok „sokszínűségét” is bemutatja. Három porcelán-váza különféle restaurálások nyomát hordozza – az egyiket ékszerész segítségével, húsz karátos arannyal egészítette ki, a másikat restaurátor segítségével, a harmadikon pedig egy kezdetleges házi restaurálás nyomai fedezhetők fel. S olyan váza is látható, mely olyan mértékben tönkrement, hogy már nem lehet restaurálni. Kínában készült, korabeli procelántárgyakról készült reprodukciókat is bemutat – ezek egy részét váradi régiségvásárokon eredetiként árulják, s a kollekció tulajdonosa ennek kapcsán megjegyezte, hogy az ezeken a helyeken árusított darabok kétharmada hamisítvány.

Láthatók szállításkor, vagy használat során tönkrement könyvek, házilag „restaurált” könyvek s bizarr égés nyoma is fellelhető: a kiállított Révai Lexikonnak, ki tudja milyen körülmények között, csupán az egyik sarka égett meg. Megtekinthető egyebek mellett egy eredeti ezüstszobor és egy ahhoz hasonló másolat – a figyelmes szemlélő ez utóbbin észreveheti a megmunkálás elnagyoltságát.

Felajánlotta

Az egyik különlegesség a magát Theodor Magnificentiusnak nevező, a bolondok házát is megjárt hírhedt pénzhamisító által a húszas években készített „oklevél”, melyet elképzelése szerint minden román nemzetiségű állampolgárnak meg kellett volna vásárolnia – de a belügyminisztérium nem hagyta jóvá.

Vallásos könyvek is találhatók a kollekcióban – ezek azért ritkák, mert az egyház tartózkodó volt a stílus használatát illetően, s nem hiányzanak a gyermekfolyóiratok sem – például Az én újságom több példánya – ennek érdekessége az, hogy ezzel a címmel Magyarország mellett Franciaországban és Németországban is megjelent gyermekfolyóirat.

Gabriel Miloia azt is elmondta: a kollekciót fel akarta ajánlani a Darvas La Roche Házban létesült múzeumnak, azonban vissza lett utasítva. „Úgy tűnik, fontosabbak az épületben megszervezett divatbemutatók és esküvői események” - jegyezte meg.

Mazipos

Ezzel a tárlattal egyidejűleg nyílik meg a Mazipos nevet viselő művészi plakátkiállítás, mely negyedik alkalommal jelentkezik – ezúttal újabb huszonöt képzőművész mutatja be különböző stílusokat képviselő alkotásait. Eddig három ilyen tárlatnak adott helyet a Fő utcai galéria, ezek egyik különlegessége, hogy a világ minden sarkáról érkeznek munkák, melyeket a világ több részén is bemutatnak. A tárlat kurátora Carlos Carmonamedina mexikói származású képzőművész.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!