ERDON Helyi hírek

2017.05.22. 13:56

Stratégia a tisztább levegőért

Nagyvárad energetikai korszerűsítéséről, a széndioxid kibocsátás csökkentésére irányuló hosszútávú stratégiáról esett szó a polgármesteri hivatalban szervezett hétfői közvitán.

Nagyvárad energetikai korszerűsítéséről, a széndioxid kibocsátás csökkentésére irányuló hosszútávú stratégiáról esett szó a polgármesteri hivatalban szervezett hétfői közvitán.

A stratégiát Ciprian Barna projekt koordinátor ismertette a hétfő délelőtti közvitán – ezt újságokban ugyan pár hete meghirdettek, azonban a polgármesteri hivatal honlapján nem sikerült rábukkannunk. A délelőtt tizenegy órától, a díszteremben zajló rendezvényen mindössze néhányan vettek részt, legnagyobbrészt a polgármesteri hivatal, a Transgex és az Electrica képviselői. Kérdéseket pedig szinte kizárólag az újságírók tettek fel, módosítással kapcsolatos lakossági észrevételek nem hangzottak el.

Teendők

Mint megtudtuk, az energetikai stratégia kidolgozása uniós követelmény, s része az Ezurópa Tanács 2008 évi kezdeményezésének, melyhez jelenleg 57 ország több mint hétezer polgármesteri hivatala csatlakozott. A résztvevő önkormányzatok felvállalták, hogy 2020-ig legalább húsz százalékkal, 2030-ig pedig legalább negyven százalékkal csökkentik az érintett településen belüli széndioxid kibocsátást, ehhez feltérképezik, hogy honnan származnak a jelentős széndioxid kibocsátások, s ettől függően eltervezik a szükséges teendőket.

Nagyváradra vonatkozóan már elkészült a széndioxid kibocsátások „leltára”: a 2014 évi helyzetet vették alapul és tavaly azonosították, hogy honnan származik a legtöbb széndioxid kibocsátás Nagyváradon. Mint várható volt, az egyik legnagyobb környezetszennyező a CET volt, s azzal, hogy korszerűsítették, háromszorosan csökkent az onnan származó a széndioxid kibocsátás. A kimutatás szerint eddig 84 váradi tömbház hőszigetelése történt meg helyi, illetve országos finanszírozással, s a tervek szerint 2023-ig számuk eléri a 175-öt. A Bihar megyei Sürgősségi Klinika, valamint a Gavril Curteanu Városi Kórház hőszigetelése, több nagyváradi iskola és óvoda hőszigetelése, energetikai korszerűsítése is tervbe van véve – ezek között szerepel többek között a Mihai Eminescu Főgimnázium is, mely teljes rehabilitációra szorul.

A közszállítással kapcsolatos teendőket is feltérképezték: a villamosvonalaknak a kiterjesztése nyomán kevesebb buszt kellene üzemeltetni, s ez is energia megtakarításhoz vezet, akárcsak a régi típusú villamosok korszerűsítése, az Euro 6 szabványainak megfelelő autóbuszok vásárlása, illetve biciklikölcsönzők működtetése a város tizenöt pontján.

Projektek

Fontos célkitűzés a termálvízből nyert hőenergia hasznosítása, illetve a hőközpontok korszerűsítése, illetve a vezetékhálózat mintegy húsz kilométerének felújítása, a rendszeren belüli energiaveszteség csökkentésére. Mindez több millió euróba kerül majd. A szükséges munkálatok egy részét különféle projekteken belül oldják majd meg, egy részük esetében már megvan a megvalósíthatósági terv, más esetekben már a támogatási szerződést is aláírták, s vannak olyan projektek is, melyekre valószínű, hogy állami támogatást fognak kapni, hangzott el. Egyedül a magáncégek széndioxid kibocsátását nem térképezték még fel. A stratégia egyébként május 19-ig közvita tárgyát képezte, de még az elkövetkezendő napokban is elfogadnak lakossági észrevételeket, ezeket a paed@oradea.ro címre lehet továbbítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!