ERDON Helyi hírek

2017.05.15. 14:10

Mese nincs: oltatni kell, míg nem késő!

Összevissza beszélnek, mindenféle butaság divatos most oltásellenesség témakörben, közben pedig a szemünk láttára térnek vissza olyan betegségek, amiket épp az oltások révén már kiirtottunk – jelzi a DSP.

Összevissza beszélnek, mindenféle butaság divatos most oltásellenesség témakörben, közben pedig a szemünk láttára térnek vissza olyan betegségek, amiket épp az oltások révén már kiirtottunk – jelzi a DSP.

Itt van a szemünk előtt, lássuk már meg, ahelyett, hogy látomásokban hinnénk – figyelmeztetett a megyei egészségügy hatóság sajtótájékoztatóján a hivatal munkatársa, Mariana Fericeanu, a kanyarójárvány kapcsán. Elmondta: az oltásellenes képzelgések közben világszerte térnek vissza olyan betegségek, amelyeket már megszűntnek nyilvánítottak, és egyértelmű, hogy semmi más megoldás nincs, csakis az oltás. Pár napja Bihar megyében is belehalt egy gyerek a kanyaróba, és épp hétfőn kapta meg a DSP a visszajelzést a bukaresti Cantacuzino intézettől: a boncolás kimutatta a beoltatlan áldozat tüdejében a kanyaró kórokozóját. A kormány egyébként azt tervezi, hogy egy huszárvágással elintézi a régóta húzódó, etikai kérdéseket is felvető vitát arról, hogy szabad-e kötelezővé tenni az oltatást: szó szerint bele akarják foglalni a törvénybe, hogy kötelező.

Helyzetkép

Bihar megyében jelenleg Köröskisjenőben van a legnagyobb mérvű kanyarójárvány. A szintén DSP-s Corina Fonoage elmondta: most kivétel nélkül minden Bihar megyei beteg roma, de ez nyilván változhat. A megyénkben amúgy 88,9%-os az oltásos lefedettség, azaz ekkora a beoltottak aránya. Ez jónak tűnik, de egyből nem olyan jó, ha hozzátesszük, hogy 2014-ben még 95%-os volt, azaz viszonylag gyorsan csökken a beoltottak száma.

A legfrissebb összesítés a kanyarójárványról május 12-i. Ekkor egész Romániában 5728 ilyen beteg volt, a mostani járványban pedig már 25-en haltak meg. Szinte nincs olyan megye, ahol ne lenne ilyen megbetegedés: a 41-ből 39-ben jelen van a kór. Magasan vezet Temes megye, 1051 beteggel, a második Krassó-Szörény, 1044-gyel, a harmadik Arad, 880-nal. Bihar a 16., 74-gyel. A legtöbb beteg 1–4 év közötti, legkevésbé pedig a 40 év felettieket érinti a járvány.

A DSP vezetői elmondták: Nagyváradon külön tárgyaltak olyan egészségügyi szakemberekkel, „akiknek van szavuk a roma közösségekben, és akik elviszik az üzenetet nekik is, hogy sürgősen oltassák be a gyerekeiket”. Fonoage hozzátette: „Ők sokszor olyan megoldásokkal próbálják úgymond elűzni a kórt, hogy bort itatnak a gyerekkel, és vörös ruhákba öltöztetik, mert azt hiszik, az segít. Sőt, azok a romák, akik sokat utaznak, felszedik külföldön azokat a káros butaságokat, hogy oltatni káros, vagy fölösleges, és ezzel a hamis információval térnek haza, még terjesztik is ezt. Ám ők is nagyon kötődnek a gyerekeikhez, és igenis megértik, ha elmagyarázzuk nekik, hogy tévednek”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!