ERDON Helyi hírek

2017.05.16. 16:19

Különleges ételek utcai fesztiválja közeleg

Nagy sikerrel debütált tavaly Nagyváradon, és most megint itt van, mégpedig kibővítve: a városházán ismertették kedden az idei Streetfood Festival programját, konkrétumait, és az újdonságait is. A fesztiválon minden ételt helyben készítenek.

Nagy sikerrel debütált tavaly Nagyváradon, és most megint itt van, mégpedig kibővítve: a városházán ismertették kedden az idei Streetfood Festival programját, konkrétumait, és az újdonságait is. A fesztiválon minden ételt helyben készítenek.

Sorbanállás márpedig lesz idén is – nem tagadják ezt a szervezők sem, sőt, a vonatkozó kérdést megelőlegezve maguk jelentették be. Május 18–21. között ugyanis Nagyváradon lesz ismét a Streetfood Festival, amely tavaly először jött el ide is, és nagy tömeg érdeklődését váltotta ki. Idén nálunk kezdenek a szervezők, innen megy aztán még a rendezvény 8 másik városba. A fesztiválon minden ételt helyben készítenek: többek között burgereket, tésztaételeket, szendvicseket lehet enni, mexikói, mediterrán, román, magyar és olasz receptek szerint készített különlegességeket is. A fesztivál szabadtéri, a főtéren már épülnek a helyszínei. Idén máris 50%-kal nagyobb, azaz ezúttal 45 cég, árus lesz jelen a standokon, köztük több kifejezetten váradi is. Egy-egy étel átlagosan 15-21 lej közötti áron lesz kapható. Ami nem a legolcsóbb, de amint a szervezők is elmondták, a streetfood sehol sem a legolcsóbb kategóriájú étel, sőt, az ezt jellemző kreativitás és innováció miatt általában kicsit drága is. A fesztiválon különböző más programok is lesznek: workshop, Kids Zone, és élő koncertek. Ez utóbbiak inkább hangulatfestő jellegűek, igyekeztek is nem kiemelkedően ismert előadókat meghívni, már csak azért is, hogy a főszereplő az étel legyen, ne a zene.

Nyugati célok

Constantin Covaliu főszervező, aki Kolozsváron él, de Botosani-ból származik, elmondta: tavaly, amikor először vették be a programba Váradot is, „az egyik legörvendetesebb vélemény az volt, amikor valaki itt azt mondta, úgy érzi magát ezen az eseményen, mintha Budapesten lenne”. Hozzátette: „törekszünk is a nyugati, világvgárosi színvonalra, hiszen ez eleve urbánus rendezvény”.

Az előkészületek, majd maga a rendezvény miatt amúgy a főtér mától 22-ig le lesz zárva. Ma 15 óra tájban, előrendezvényként végigvonulnak a food truckok a városon: a Nufarulban lévő Kauflandtól indulnak, és a főtérik mennek. További információk a hivatalos weboldalon találhatóak – www.streetfoodfestival.ro, és a facebook oldalon: www.facebook.com/StreetFoodFestivalRomania/.

„Alig néhány nap van még hátra a finomságokkal kecsegtető hétvégéig. Több mint 40 konyhánkban készülnek ínyencségek a világ minden tájáról, lesznek burgerek és gombócok, quesadillák és gulyásfélék, fagylaltok és palacsinták, s persze számtalan más streetfood recept. Idén a szélrózsa minden tájáról hoztunk egy kis ízelítőt, így tökéletes kulináris konceptust alkottunk. Különleges élményekben lesz részük mind az étkek, mind pedig a tervezett tevékenységek révén. Nagyot fejlődött a fesztiválunk, és örömmel nyugtázzuk, hogy nap mint nap újabb szakácsok keresnek fel azzal: eldöntötték, ők is hajlandók befektetni streetfood típusú konyhába“ – mondta Constantin Covaliu. „Meggyőződésünk, hogy a Why Not csapatának szakértelme és kreativitása révén ez az esemény hozzájárul a Nagyváradon szervezett rendezvények minőségének emeléséhez” – Mihai Jurca a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület ügyvezető igazgatója. A fesztivál ismét alkalmat ad a leleményes konyhamesternek Chef Foának, hogy Nagyváradra látogasson, aki egyébként a fesztivál nagykövete is. Élő főzőshow-t fog bemutatni, a Stradale és a Flavours csapatával együtt készít ételeket. És ott sürgölődnek majd a kemencék és a rostélyok körül a Cimbru, a Camionetta, az Elemózsia, a Kaufland Busz és mások konyhamesterei is. Köztudott, hogy a eledelhez üdítő ital is dukál, az ínyencek válogatott borokat is kóstolhatnak a Crush Wine Bar vagy a ReWine kínálatából, sőt, a Prosecco Vannál egy pohár proseccót is megihatnak. Az összes árus listáját megtalálják az alábbi honlapon: http://streetfoodfestival.ro/street-food-festival-oradea-2017/. A nagyváradi eseményt a polgármesteri hivatal támogatja, a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület (Visit Oradea) révén.

Zenék

És, hogy mit hallgatunk a nagyváradi Street FOOD Fesztiválon? A Szent László téren felállított színpadon nemzetközi hírű előadók lépnek fel a fesztivál idején.

Íme a program:

2017. május 18., csütörtök:

Rogvaiv (Románia) – 12.00

Adriano Trindade(Brazília) – 17.30

Soul Serenade (Románia) – 19.00

JazzyBIT (Románia) – 20.30

2017. május 19., péntek:

Dubase – 12.00

Amalia Gaiță (Románia) – 17.30

Heion and The Echo Bits (Románia) – 19.00

FUNKorporation (Románia) – 20.30

2017. május 20., szombat:

Radio joi – 12.00

Hangácsi Márton (Magyarország) – 17.30

Window (Magyarország) – 19.00

Moon Museum (Románia) – 20.30

2017. május 21., vasárnap:

Klaus EB – 12.00

Animo (Magyarország) – 17.30

Pátkai Rozina (Magyarország) – 19.00

The Mono Jacks (Románia) – 20.30

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!