ERDON Helyi hírek

2017.05.07. 10:27

Ismét megrendezték a borbált

Az elmúlt péntek este a Ramada Hotel báltermében szervezte meg a III. Nagyváradi Borbált a Nagyváradi Borbarátnők Társasága és a Vura Vinotéka. A meghívott Janza Kata énekesnő volt.

Az elmúlt péntek este a Ramada Hotel báltermében szervezte meg a III. Nagyváradi Borbált a Nagyváradi Borbarátnők Társasága és a Vura Vinotéka. A meghívott Janza Kata énekesnő volt.

Kellemes társaság, értékmentés és hagyományőrzés, színvonalas műsor- néhány szóban így lehetne jellemezni a május 5-én a Nagyváradi Borbarátnők Társasága és a Vura Vinotéka által, dr. Mészáros Gabriella borszakértő, nemzetközi borakadémikus védnökségével harmadik alkalommal megrendezett Nagyváradi Borbált. A helyszín ezúttal új volt- a Ramada Hotel bálterme- viszont a kitűzött nemes cél nem változott: az összejövetel bevételét a ma még alig, de az elmúlt évek rendezvényeinek is hála egyre inkább ébredező, hajdan nagy hírű érmelléki borvidék megsegítésére, szakmai fórumok szervezésére fordítják.

A műsorvezetői feladatot ismét Csűrös Csilla, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője látta el, aki ezúttal is jólfelkészültségéről tett tanúbizonyságot amellett, hogy nagyon szépen, választékosan beszélt magyarul. Az egybegyűlteket főszervezői minőségében Pálfi Noémi üdvözölte, majd fővédnökként dr. Papp László, Debrecen polgármestere beszélt múlt és jelen összefonódásáról, egyúttal örömének adva hangot, hogy a cívis város hathatós közreműködésének is köszönhetően újból kezdi visszanyerni egykori rangját az érmelléki borvidék, a közel száz esztendővel ezelőtt meghúzott trianoni határ pedig egyre kevésbé jelent akadályt a kiteljesedő és folyamatosan bővülő együttműködés szemszögéből nézve. A hozzászólások sorát Csige Sándor, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja egészítette ki.

Bemutatkoztak

A méltán nagy elismertségnek örvendő várad-réti Csillagocska Néptáncegyüttes tagjai kalotaszegi táncokkal lepték meg közönségüket, a fiatalokat Benedek Árpád és Brugós Sándor készítették fel.

A továbbiakban az est főszereplői, a borászatok mutatkoztak be, személyes képviselőik által vagy közvetítéssel: az arad-hegyaljai (Ménes) Balla Géza Pincészete, a tokaj-hegyaljai (Erdőbénye) Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a kémeri Fort Silvan Pincészet, a dél-balatoni (Balatonboglár) Konyári Pincészet, a szerémségi Maurer Oszkár Pincészete, a szilágysági Kárásztelek Bor és Pezsgőpincészet, valamint természetesen az érmelléki borászatok: a bihardiószegi Heit Loránd, Mados Attila, Piheni Annamária, Rittner Tibor, Szőnyi József és Szőnyi László, a szentjobbi Porsztner Béla és az élesdi Pusztai Sándor. Mados Attila, aki egyben Diószeg polgármestere is, egy fontos bejelentést tett, éspedig a településén május utolsó hétvégéjén Debrecen támogatásával lebonyolítandó Bakator Bor- és Gasztronómiai Fesztiválra hívta fel a figyelmet.

A sztármeghívott Janza Kata, eMeRTon-díjas színésznő, musical énekesnő volt, aki Holnap hajnalig című műsorával örvendeztette meg hallgatóságát. A kínálatában azonban nem csupán Neoton-slágerek szerepeltek, hanem ABBA-szerzemények, Cserháti Zsuzsa-énekek is, valamint közismert magyar zenekarok számai is. Jó kis bulihangulat kerekedett, egy idő után pedig a zenei hátteret a Sanzon együttes (Szőcs Lőrincz, Szakács Zselyke, Márkus Zoltán, Csepei Róbert) biztosította.

A vacsora menüjében hideg-meleg svédasztalos ínyencségek szerepeltek. Tavaly nagy sikernek örvendett az úgynevezett borkaszinó-játék, így ez az interaktív kóstolójáték most sem maradhatott el, akárcsak a tombola és az árverés. Médiatámogató a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!