ERDON Helyi hírek

2017.05.24. 13:37

Határozottabb fellépést a nők elleni erőszak ellen

Három egymással összefüggő témában tartott tegnap sajtótájékoztatót Biró Rozália parlamenti képviselő az RMDSZ-székházban. A nők elleni erőszak felszámolásáról, megelőzéséről volt szó.

Három egymással összefüggő témában tartott tegnap sajtótájékoztatót Biró Rozália parlamenti képviselő az RMDSZ-székházban. A nők elleni erőszak felszámolásáról, megelőzéséről volt szó.

Szerdai sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke arra hívta fel a figyelmet: a diszkrimináció, az abúzus és a családon belüli erőszak elleni harcban nagy tapasztalattal rendelkező Necuvinte Egyesülettel együttműködve (a honlapján petíció írható alá) még 2015 márciusában nyújtott be egy törvénymódosítási kezdeményezést, mely a büntetőtörvénykönyv 193-as és 194-es számú cikkelyének módosítására vonatkozik. Előbbinek az ütések és egyéb típusú erőszakos cselekmények, utóbbinak a testi sértések a tárgyai, de az indítvány csak most került a szenátus jogi szakbizottságának asztalára, a végső döntéshozó testület pedig a képviselőház.

Háttérként tudni kell, hogy az Európai Unióban egyedül Romániában büntetik ezen erőszakos cselekedeteket annak függvényében, hogy a sérülés hány napon belül gyógyul, a többi tagállamban az áldozat és az agresszor közti rokonsági fok, a használt fegyver típusa, vagy pedig az az irányadó, hogy hány tanú szenved traumát. Egy 2016-os statisztika alapján hazánkban évi több mint 98 ezer olyan esetet jelentenek a rendőrségen, mely az említett 193-as cikkely hatálya alá esik, és ezek közül 32 ezer családon belüli erőszak. Azonban csak a hivatalosan regisztrált esetek öt százalékából lesz bírósági ügy, és egy százalékban születnek elmarasztaló ítéletek. Minden harmincadik másodpercben megütnek nálunk egy nőt, és évente körülbelül 200 nő hal meg a családon belüli erőszak következtében, mely trend sajnos emelkedőben van. Ugyanakkor a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék 2015-ös raportja szerint a személy elleni bűncselekmények 57,7 százaléka ütés vagy egyéb erőszakos megnyilvánulás, 4,5 százaléka erőszak, 4,4 százaléka szándékos testi sértés és 2,6 százalék gondatlanságból elkövetett testi sértés.

A 193. cikkely 2. bekezdése hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztést vagy (!) bírságot ír elő, ha az agresszió következtében a sérülés 90 napon belül gyógyul, a 194. cikkely pedig a 90 napon túl gyógyuló súlyos bántalmazásokat szankcionálja. Ezeken a képviselő asszony úgy változtatna, hogy a 90 napot 30 napra csökkentené, illetve azzal se ért egyet, hogy a jelenlegi állás szerint az abúzust csupán pénzbírsággal is lehet büntetni.

NEEEM

Biró Rozália felidézte, hogy 2017. március 8-án az RMDSZ Nőszervezete NEEEM elnevezéssel (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) programsorozatot indított, melynek koordinátora Csép Andrea képviselő. Tíz felvilágosító jellegű videoklip készült, és a cél, hogy a témáról párbeszéd alakuljon ki a közösségen belül. Maros, Hargita és Kovászna megyékben felkészítő tanfolyamokat szerveztek (Váradon a nyár folyamán lesz ilyen), a trainerek pedig iskolákba fognak menni, hogy elbeszélgessenek az igazgatókkal és a gyerekekkel. Emellett szigorítanának a büntetési tételeken, az ősz folyamán pedig egy nagy szabású akcióval kampányolnak majd a jelenség visszaszorításáért.

Ugyanakkor mint a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Biró Rozália az Interparlamentáris Unióval közösen június 12-14. között konferenciát rendez Bukarestben, melyre 23 országokból érkeznek szakemberek, parlamenti küldöttségek, civil szervezetek vezetői.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!