ERDON Helyi hírek

2017.05.30. 12:06

Akkreditálták a közgáz szakot

Akkreditálták a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közgazdasági szakát is, így most már minden osztálya (teológia és közélelmezés van még) rendelkezik ezzel az elismeréssel. Várják az új diákokat.

Akkreditálták a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közgazdasági szakát is, így most már minden osztálya (teológia és közélelmezés van még) rendelkezik ezzel az elismeréssel. Várják az új diákokat.

Kele Tünde tanárnő az erdon.ro-t arról tájékoztatta: az elmúlt napokban közélelmezési szakon végzett diákok az iskolában vizsgázhattak, melynek az volt a lényege: ahhoz hogy megkapják a négyes szintű szakmai kompetenciát igazoló diplomájukat, ami egy államilag elismert szakmai oklevél, meg kellett védjék azt a szakdolgozatukat, amit az elmúlt hat hónapban írtak. A több tagú bizottságban benne volt az a szaktanár, aki vezette a szakdolgozatot, két külsős, tehát más iskolában, de ugyancsak gazdasági tantárgyakat oktató tanár, valamint a tanfelügyelőség képviselője. A diákok nagyon szépen helytálltak, mindenki egy választott témát kellett bemutasson, mely két részből tevődött össze: egy gazdasági, ugyanis tanulnak olyan tárgyakat is, ami a közélelmezési egységek vezetését, megszervezését, munkaleosztását célozza meg, és egy gyakorlatias, mivel maga a vendég, amikor bemegy egy ilyen egységbe, „találkozik” a főzéssel, a felszolgálással. Be kellett mutassanak egy menüt, melynek egy részét el kellett készítsék. Minden gyermeknek külön menüje volt, ami azt jelentette, hogy ők kellett összeállítsanak egy általuk kiválasztott speciális alkalomra (esküvő, bankett, vegetáriánus stb.) jellemző menüt.

A másik osztály diákjai a gazdasági-technikusi végzettségért vizsgáztak, most még a Partenie Cosma Líceumban, de mivel meglett az akkreditáció, ezentúl, vagyis jövőre ők is a Szent László Líceumban fognak. Szintén egy szakdolgozatot kellett készítsenek, melyet megvédtek. Ennek témája lehetett könyvelési, pénzügyi, marketing, humán erőforrás. Szerkezetileg olyan, mint egy kis államvizsga dolgozat, abban különbözik csupán, hogy 30-40 oldal körüli kell legyen. Olyan területeken tudnak elhelyezkedni a diplomájukkal, mint pénzügy, gazdaság, előkönyvelés, könyvelési irodák, kereskedelem, üzletvezetők, raktárosok, menedzserasszisztensek.

Kitűnő eredménnyel

Konrád Katalin igazgatónő azt nyilatkozta: május 25-26-án a Szent László Líceumban járt az akkreditációs bizottságból két küldött, akik a felmérés, illetve minőség-ellenőrzés után jóváhagyták a gazdasági-technikusi szakot. Teljesen rendbe találtak mindent, kitűnő eredménnyel zárták tehát az akkreditációs folyamatot, mindenre tökéletes pontokat kaptak.

A végső jelentésből az derült ki, hogy az iskola minden szempontból megfelel annak, hogy a gazdasági-technikusi szakot továbbra is működtesse, illetve olyan körülményeket biztosít a tanulók számára, hogy megfelelő szinten el tudják sajátítani a közgazdasági szakismereteket. A vizsgálat nem csupán papíroknak az ellenőrzéséből állt, hanem lementek úgymond a dolgok mélyére, és azokat is kikérdezték, akiket közvetlenül érint a gyermekek oktatása. Elbeszélgettek a diákokkal, a szülőkkel, és azokkal a cégvezetőkkel is, akiknél gyakorlati munkát végeznek a diákok, és akik szívesen ajánlanak munkahelyet a végzősöknek. Mint a három fókuszcsoport azt nyilatkozta, messzemenőleg elégedett az oktatás színvonalával.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!