ERDON Helyi hírek

2017.04.26. 17:44

Mindenfelé szemetes a megye

Különböző településeken heverő hulladékhalmokról készült fényképeket is mutatott prezentációjában a Környezetvédelmi Őrség vezetője. Nemhogy a szelektív gyűjtés távoli, hanem a gyűjtés is.

Különböző településeken heverő hulladékhalmokról készült fényképeket is mutatott prezentációjában a Környezetvédelmi Őrség vezetője. Nemhogy a szelektív gyűjtés távoli, hanem a gyűjtés is.

Szinte sehogy sem áll a korszerű hulladékgazdálkodás a megyében. Erről az úgynevezett Prefektúrai Kollégium szerdai ülésén esett szó. Ez a megyefőnökség és az ő felügyelete alá tartozó összes megyei közintézmény vezetőinek a fóruma – az üléseiken egyrészt egy-egy közintézmény szokott beszámolni tevékenységéről, másrészt szabadon felvethetők konkrét gondok. Crişan Monica a Környezetvédelmi Őrség részéről külön összesítést hozott arról, hogyan tartják tiszteletben az önkormányzatok a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére vonatkozó környezetvédelmi előírásokat. Többször is hangsúlyozta: nagyon hézagosan.

Hol a vége?

„Vannak önkormányzatok, amelyek nem is tudnak arról, hogy 2011 óta kötelezően át kellene állniuk a szelektív gyűjtésre, mások tudnak róla, mégsem lépnek” – mondta. Ám nemhogy a szelektív gyűjtés távoli, hanem sok helyen maga a gyűjtés is. Régi gond, és nem látszik a vége: megyeszerte (amúgy meg országszerte is) gyakori, hogy vidéken a lakosok egyszerűen összevissza lerakják a szemetüket – jellemzően például folyómedrekbe, vagy „a kert végében lévő patakocskához”. Olyan települést is találtak, amelyek még szerződése sem volt köztisztasági céggel. Crişan amúgy kerülte, hogy településeket nevezzen meg, ám az ülésen a prefektus kérésére elmondta: az utóbbi példa Kiskerekire vonatkozott. De a Környezetvédelmi Őrség figyelmeztette az önkormányzatot, és „állítólag megoldották azóta, legalábbis azt, hogy kötöttek szerződést egy céggel”. Hozzátette: Felsődernán és Dólyán pedig illegális veszélyeshulladék-lerakatot találtak.

Amúgy 2020-ig azt kell(ene) elérni, hogy mindenütt 50%-kal csökkenjen a simán kidobott olyan hulladék aránya, amely újrahasznosítható lenne. De ez a jelen állás szerint elérhetetlen akkorra. Amely települések nem felelnek meg ennek, azok tonnánként 100 lejt kötelesek befizetni a környezetvédelmi alapba, minden „lemaradásnak számító tonna után”.

Idén 50 települést ellenőriztek az őrség emberei a megyében, és 244 illegális, vagy nem megfelelő hulladéklerakót találtak, amelyek összesen 97.000 négyzetmétert tesznek ki. Ezek felszámolására általában 2 hetet kapnak az önkormányzatok.

Facsonkítások

Szóba jött az is, hogy sokfelé, így Váradon is elégedetlenek az emberek azzal, hogy a fák nyírása ürügyén sokszor torzókká csonkítják azokat a megbízott cégek dolgozói. Delorean Gyula alprefektus erről kérdezte a Környezetvédelmi Őrség képviselőjét, aki azt mondta: sajnos elegendő a nyíráshoz az önkormányzat láttamozása, így az őrség semmit sem tehet – de eddig nem is találtak törvénysértést. Claudiu Pop prefektus így vonta le a következtetést: „szóval továbbra is az van, hogy azt csinálnak a fákkal, amit akarnak – törvénymódosítás kellene ide”.

Felmerült az is, hogy Váradon, a Dacia híd mellett, a Crinul Alb vendéglő teraszának kialakítása zajlik, a Körös medrében végzett munkával – és vajon ez törvényesen zajlik-e, és nem veszélyezteti-e a medret. Ám a válasz szerint minden engedély megvan, és veszélyről nem tudnak.

Jó hír Püspökinek

Szintén az alprefektus hozta szóba, hogy mi az ábra a Biharpüspöki határában lévő vörösiszap-ülepítővel. Mint ismeretes, onnan évtizedek óta mérgező, vörös por szabadul fel, ha szelesebb az idő. Crişan Monica erre azt mondta, most úgy áll, hogy végre rendesen lefedik a tározót. Két cég végezné a munkát, és ezek most szerzik be a szükséges iratokat ehhez. Határidőket még nem tudni.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!