ERDON Helyi hírek

2017.04.11. 12:26

Liberális bojkott a megyénél

Kedden rendkívüli megyei tanácsülés volt, melynek kezdetén Dacian Foncea bejelentette: a liberális frakció nem vesz részt. A kétharmadot igénylő hét előterjesztés ezért nem ment át.

Kedden rendkívüli megyei tanácsülés volt, melynek kezdetén Dacian Foncea bejelentette: a liberális frakció nem vesz részt. A kétharmadot igénylő hét előterjesztés ezért nem ment át.

Dacian Foncea azzal magyarázta a liberális bojkottot, hogy a frakciója szerint nem volt indokolt a rendkívüli tanácsülés összehívása.

Pásztor Sándor, a Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: „azokat a pontokat, melyeket a PNL kifogásolt az alakuló ülésen, és a váradi alapfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy jogszerűek, belefoglaltuk az aktualizált működési szabályzatba. Most kaptuk meg ennek a végzésnek a motiválását, és teljes mértékben ennek megfelelően alakítottuk át a Megyei Tanács azon működési szabályzatát, amit különben még a PNL állított össze 2013-ban.

Hétfőn tárgyaltam Ionel Avrigeanu frakcióvezetővel, arra kérve: fogadják el az új szabályzatot, amiben azzal együtt, hogy nem értek egyet, mindenben helyt adtunk a kifogásaiknak az intézmény működése érdekében. Most azonban eljöttek és legnagyobb megrökönyödésünkre bejelentették, hogy nem vesznek részt az ülésen. Véleményem szerint azért választották azt a megoldást, hogy eljönnek és aztán kimennek, mert nagyon nehezen lett volna elmagyarázható, hogy annak ellenére nem szavazzák meg a működési szabályzatot, hogy úgy változtattunk rajta, ahogy ők akarták. A magatartásukkal azt bizonyítják, hogy semmi mással nem foglalkoznak, mint hogy blokkolni akarják a teljes aktivitásunkat. Ez a tény számunkra bizonyíték értékű az irányban, hogy tényleg önmaguktól próbálnak feszültséget kelteni, hogy aztán jogi vagy más úton tiltakozhassanak az általuk kreált problémák ellen. Ezt támasztja alá az is, hogy bár az alapszabályzat tartalmazza az ő felvetéseiket, mégse voltak hajlandóak azt megszavazni”.

A liberális bojkott miatt tehát nem ment át az a hét napirendi pont, melyeknek az elfogadása kétharmados többséget igényelt, ezek a következőek: a Bihar Megyei Tanács aktualizált szervezési és működési szabályzata; a megye köz- és magánvagyonát képező javak leltárának frissítése; a Megyei Tanács és a Prefektúra közötti azon bérleti szerződés meghosszabbítása, melynek tárgya az az ingatlan, ahol az útlevél és gépjármű bejegyzési osztály működik; használati jog megadása a Transilvania Nord villamos energia-szolgáltató társaságnak egy olyan telekre, mely a megye közterületének része a Borsi út 5. szám alatt; a Körösvidéki Múzeum adminisztrációs jogának visszavonása és ingyenes használatba adása az Ecoland Bihar Településközi Fejlesztési Egyesületnek olyan helyiségeknek, melyek a váradi Aurel Lazăr utca 13. szám alatti ingatlanban találhatóak.

Mivel csak egyszerű többségre volt szükség, meg lett viszont szavazva az az előterjesztés, mely arra vonatkozott, hogy a megyei önkormányzat nem él elővásárlási jogával azon 10/A jelzésű lakrész esetében, mely a műemléknek számító Adorján II. házban van a váradi Patrioţilor utca 4. szám második emeletén.

Nincs változás

A közgyűlés végén Ioan Mang alelnök bejelentette: a Megyei Tanács és a Nagyváradi Egyetem szándéknyilatkozatot nyújtott be az illetékes szakhatósághoz arra vonatkozóan, hogy egy tudományos és technológiai parkot létesítsen az egyetem mellett, és a dokumentációt elfogadták. A létesítmény 3 hektáron terül majd el, és a beruházás becsült értéke 10 millió euró. „Mi nem csak hidakat és felüljárókat építünk, hanem számunkra a kultúra és a kutatás is fontos” -fogalmazott, egyértelműen Ilie Bolojan polgármesterre utalva, aki köztudottan csak az infrastrukturális befektetésekre koncentrál.

Szintén a kultúrával kapcsolatos hír, hogy egyelőre nincs fejlemény a könyvtár fiókegységeinek kiköltöztetése ügyében. Pásztor Sándor honlapunknak azt mondta: újabb átírat nem érkezett a Polgármesteri Hivataltól. Hozzátette: a December 1. téri épületből nem csak a könyvtárfióknak, hanem az ott levő valamennyi kulturális intézménynek távoznia kell amennyiben a polgármester nem változtat az álláspontján.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!