ERDON Helyi hírek

2017.04.03. 15:49

Bemutatókkal, felvonulással ünnepeltek

Hivatalos ceremóniával, előléptetésekkel, majd bemutatókkal és felvonulással ünnepelték Nagyváradon is a Román Csendőrség megalakulásának 167. évfordulóját, a December 1 parkban.

Hivatalos ceremóniával, előléptetésekkel, majd bemutatókkal és felvonulással ünnepelték Nagyváradon is a Román Csendőrség megalakulásának 167. évfordulóját, a December 1 parkban.

A himnusz eléneklésével kezdődött, majd ortodox szertartással folytatódott a hétfő délelőtti ünnepség. Lung Petru ezredes, a Bihar megyei Csendőrség meghatalmazott főfelügyelője köszöntötte az egybegyűlteket a December 1 parkban, később felolvasta Marin Andreiana tábornok, országos csendőr főfelügyelő köszöntő szavait. Mint elhangzott, a csendőrségnek meg kell felelnie az új kihívásoknak – a terrorcselekmények, a bűnözés elleni fellépés most különösen fontos , a kor követelményekhez kell igazodniuk, s nem egyszer az elődök hősiességéből merítenek erőt, hogy változtassanak ott, ahol lehetséges. Ilyenkor, április harmadikán azokra az ezrekre is emlékeznek, akik hősi halált haltak, s akiknek a példája erőt ad utódaiknak a helytálláshoz.

Jelenetek

Claudiu Pop prefektus elismerő szavakkal szólt a csendőrök tevékenységéről, mint mondta, általuk bizonyságot nyert, hogy párbeszéddel, jóérzéssel sok konfliktus megoldható. A csendőrség egy erős intézmény, különleges, jól felkészült emberekkel, akikre a lakosok mindig számíthatnak. Arra is kitért: tudomása van arról, hogy a felszereltség, illetve a fizetések terén van javítani való, mindent megtesz annak érdekében, hogy a problémák megoldódjanak.

A későbbiek során Simona Roşeanu csendőr kapitány olvasta fel a terminus előtt előléptetett, valamint egyéb elismerésekben részesített csendőrök nevét. Mint megtudtuk, két tisztet és öt altisztet léptettek elő terminus előtt, s egy csendőrt kitüntetésben, továbbiakat pedig dicséretben részesítettek.

Különböző bemutatókkal folytatódott az ünnepség: a speciális alakulat csendőrei harci technikákat és erőgyakorlatokat mutattak be, később csendőrkutyákkal végzett gyakorlatok következtek, ezek során a kutyák bebizonyították, hogy minden körülmény között engedelmeskednek gazdájuknak. Ezt követően „rossz fiúk” jelentek meg - a jelenet arról szólt, hogy a forgalom közepette verekedni kezdtek, mígnem megjelentek a csendőrök, akiknek rövid összetűzést követően sikerült elfogniuk őket. Egy másik, szintén filmekbe illő jelenet során pedig „a gonosztevő” tettlegességhez akart folyamodni, de a csendőrkutya nekiugrott és mozgásképtelenné tette, egy másik jelenet során pedig a csendőrök sortüzeket adtak le – persze vaktöltényekkel, de a hanghatás így is teljes volt.

A bemutatók után díszfelvonulás következett, s ezzel az ünnepség maga véget ért, azonban a parkban még jó ideig megtekinthetőek voltak a csendőrök felszerelését bemutató standok. A gyerekek képeket is készíthettek a speciális alakulat tagjaival.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!