ERDON Helyi hírek

2017.04.20. 16:00

A duális képzésről szólt a nagykövet

Első alkalommal látogatott Nagyváradra csütörtökön Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete. Egyebek mellett sajtótájékoztatót tartott a Német Demokrata Fórum székhelyén, ahol a duális képzés előnyeiről is szólt.

Első alkalommal látogatott Nagyváradra csütörtökön Cord Meier-Klodt, Németország bukaresti nagykövete. Egyebek mellett sajtótájékoztatót tartott a Német Demokrata Fórum székhelyén, ahol a duális képzés előnyeiről is szólt.

Három és fél hónapja Németország bukaresti nagykövete, s magától értetődő, hogy prioritásai közé tartozik minél jobban megismerni az országot, mondta el románul a nagykövet, majd első benyomásairól is szólt, szintén románul, később pedig németül folytatta. Nagyvárad nagy lehetőségekkel rendelkezik a kétoldali együttműködés terén, szeretné ezt fejleszteni, s a Bihar megyei prefektussal, valamint Nagyvárad polgármesterével folytatott találkozást pozitívan értékeli, nyílt és szívélyes fogadtatásban volt része.

Duális képzés

Véleménye szerint a szakoktatás fejlesztése prioritás, „nemcsak az országnak ennek a területén, de itt is”, annál is inkább, mivel az ország nyugati része robbanásszerű gazdasági fejlődésen ment át, Temesváron és Kolozsváron ez jobban érzékelhető, de itt is megvan rá a lehetőség, nagyon sok múlik a megfelelően képzett embereken – úgy tűnik, a németországi gazdasági fejlődés nagyrészt a duális-tradicionális képzésnek köszönhető (azaz annak a fajta szakképzésnek, melynek során a tanulók szakmai, elméleti ismereteiket a szakképző iskolákban sajátítják el, gyakorlati oktatásuk pedig olyan cégeknél zajlik, melyek a későbbiekben akár alkalmazhatják is őket).

Mindent összevetve egy első, hasznos találkozásnak ítéli a nagyváradit, és bízik benne, hogy az együttműködés konkrét formát ölt mind gazdasági, mind kulturális téren, s a térségben létező német hagyományok biztosítják ennek alapjait.

Egy fontos jubileumot is ünnepelnek egyúttal: 1992 április 21-én, azaz huszonöt évvel ezelőtt írta alá Románia és Németország a két ország közötti barátsági szerződést. „Úgy vélem, ez egy jó alkalom arra, hogy megmutassuk, hogyan fejlődött a két ország együttműködése az évek során” - mondta a nagykövet, kihangsúlyozva, hogy a kétoldali kapcsolatok fejlesztéséhez most már a közös európai fejlődés eleme is hozzáadódott, mindkét aspektus egyaránt fontos. „Nem hiszem, hogy a legfontosabb problémákat meg lehet oldani országos, tradicionális szinten, együttműködésre van szükség, s a legfőbb bizonyíték erre maga az unió” - hangzott el.

Kísérleti programok

A későbbiek során kitért arra: Romániában a szakképzést egy kissé lenézik, a szülők úgy gondolják, hogy a gyermekük későbbi lehetőségeit korlátozzák azáltal, ha szakiskolába íratják. Németországban nem így van, hiszen sok példa van arra, hogy igazgatók is kezdetben a duális szakképzésen mentek át, s fokozatosan haladtak előre. A németországi szülők azt szokták tanácsolni a gyerekeiknek: tanuljanak szakmát, s utána ráérnek egyetemet végezni. Másfelől itt még az él a köztudatban, hogy a mesterségek gyakorlása során az ember „bepiszkítja a kezét”, de a modern technológiának köszönhetően modern gépekkel dolgoznak a munkások is, s ez már nem áll fenn. Brassóban, Szebenben és Temesváron már működnek duális képzésre vonatkozó kísérleti programok, Nagyváradon is elkezdődött ez, de sokkal szélesebb körben kellene meghonosítani, az egész országban – fejtette ki Cord Meier-Klodt. „Biztos vagyok benne, hogy az ország gazdasági fejlődése nagyrészt ezen múlik” - tette hozzá.

Élő hagyományok

Arra is kitért: nagy hatást gyakorolt rá az, hogy dacára annak, hogy sokan kivándoroltak, milyen erősen éreztetik jelenlétüket itt a német hagyományok, továbbra is vannak német iskolák, létezik német színház. Persze az évek során sok minden változott: míg kezdetben a német iskolákban a diákok 90 százaléka német nemzetiségű volt, s a fennmaradó tíz százalék más nemzetiségekhez tartozott, most a kilencven százalék más nemzetiségű, s tíz százalékuk német. „Bár szomorú vagyok, hogy olyan sokan otthagyták az országot, látom és örömmel tölt el, hogy élénk az érdeklődés a német nyelv iránt” - mondta a nagykövet.

A későbbiek során felszólalt Rolf Maruhn, Németország temesvári főkonzulja, aki, mint mondta, augusztusban második mandátumának végéhez ér. Kihangsúlyozta, hogy az eltelt időszakban mennyire jól együttműködött Bihar megye és Nagyvárad önkormányzatával és köszönetet mondott Helene Vodă tiszteletbeli nagyváradi NDF-elnöknek, egyúttal sok sikert kívánt a fórum új vezetőségének. A sajtótájékoztatón részt vett Heilmann Norbert, az NDF Bihar megyei elnöke, Theisz Arnold nagyváradi elnök, valamint Matthias Mau, a nagykövet első titkára is.

Együttműködne

A fórumnál tett látogatást megelőzően Cord Meier-Klodt Ilie Bolojan polgármesterrel is találkozott. Amint a polgármesteri hivatal közleményében áll, a megbeszélés során Nagyvárad fejlődésének prioritásairól esett szó. A nagykövet elmondta, hogy a nagykövetség szívesen együttműködne abban, hogy a németországi duális képzési rendszer itt is meghonosuljon. A találkozó végén a polgármester elmondta, bízik benne, hogy folytatódik a polgármesteri hivatal és a nagykövetség közötti jó együttműködés.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!