ERDON Helyi hírek

2017.03.01. 16:07

Tárogatóművész járt Nagyváradon

Nemcsak a különféle tárogató fajtákról, hanem II. Rákóczi Ferencről, a kuruc korszakról tudhattak meg többet azok a diákok, akik részt vettek Nagy Csaba tárogatóművész szerdai előadásán.

Nemcsak a különféle tárogató fajtákról, hanem II. Rákóczi Ferencről, a kuruc korszakról tudhattak meg többet azok a diákok, akik részt vettek Nagy Csaba tárogatóművész szerdai előadásán.

Amint a magyarországi tárogatóművésztől megtudtuk, a Bethlen Gábor Alap támogatásával az eddigiek során előadásával bejárta fél Magyarországot, tavaly Kárpátalján tartott előadásokat, szedán pedig elkezdte erdélyi körútját, mely kisebb megszakításokkal májusban ér majd véget. Az előadás célja az, fejtette ki, hogy a történelem, az irodalom és a zene egységén keresztül a diákok képet alkothassanak Erdély utolsó választott fejedelmének korszakáról, s a Rákóczi-szabadságharcról. Szerdán délelőtt a Szacsvay iskola több épületében tartott előadást a tárogatóművész, fél egytől pedig az Ady Endre középiskola dísztermében találkozott a diákokkal. Ma Árpádon, majd Nagyszalontán tart előadást.

Két hangszer

A szerda déli előadás során a tárogatóművész megszólaltatta a történelmi tárogatót, mely a kuruc korban vált híressé, de már évszázadokkal korábban is ismerték a magyarok. Bár hangja nem a legkellemesebb, háború idején nagy hasznát vették, fegyverropogáson és ágyúdörgésen keresztül is meghallották a katonák, hogy gyülekezni, támadni, vagy visszavonulni kell-e éppen.

A reform tárogatónak a hangzása már sokkal dallamosabb, jelenlegi formáját a 19. század végén nyerte el – tudhatták meg a gyerekek – s ebben a formájában magyar hangszerként tartják számon az egész világon. Amint a tárogatóművész elmondta, a hangszert tavaly hungarikumnak nyilvánították.

Az előadás során több magyar nóta is felcsendült – többek között a Tyukodi nóta, Béri Balogh Ádám nótája, Apor Lázár tánca, a Csínom Palkó – s az előadó interaktív formában történelmi kontextusba is helyezte a nótákat. A diákok egyebek mellett egy korabeli fegyvert is megtekinthettek. Az erdélyi körút létrejöttéhez a Rákóczi Tárogató Egyesület, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége is hozzájárult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!