ERDON Helyi hírek

2017.03.15. 09:39

Márciusi ifjak-díjakat adtak át

Március 14-én, kedd este az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács és a Partium Alapítvány rendezésében díjakat adtak át a váradi Szigligeti Színházban.

Március 14-én, kedd este az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Bihar Megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács és a Partium Alapítvány rendezésében díjakat adtak át a váradi Szigligeti Színházban.

A rendezvény a Honnan és hová? – Arany János költészete című ünnepi előadással kezdődött, melynek keretében a Szigligeti Társulat művészei a szerteágazó életmű ismert és megismerésre méltó verseit, prózai szövegeit (A tudós macskája, Családi kör, Tengeri-hántás, Vörös Rébék, Tetemre hívás, A walesi bárdok, Híd-avatás, Epilógus stb.) csokorba szedve idézték meg Arany János emlékét, ezáltal ünnepelve a nagy költő születésének kétszázadik évfordulóját. Szép, méltóságteljes, felemelő emlékállítás volt.

Három díj

A színvonalas produkció után Boda Gergely, a VIDIFISZ elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: idén március 15-e előtt egy olyan kezdeményezést indítottak útjára, melyhez hasonlókkal tulajdonképpen az elmúlt években többször is a magyar közösség elé álltak, utalva ezzel A Magyar Kultúráért-díjra, és azokra az elismerésekre, melyekkel az újságírókat, a műemlékvédőket vagy az önkormányzati vezetőket illetik. Azt mondta: úgy gondolták a márciusi ifjak ünneplése apropóján, hogy azokat is díjazzák, akik/amelyek a fiatalokkal foglalkoznak, illetve ők maguk fiatalok, legyen szó valamilyen projektről, intézményről, szervezetről vagy magánszemélyről, és tevékenységükkel példát mutatnak.

Úgy fogalmazott: nem kérdéses, hogy miért március 14-e, hiszen a márciusi ifjak ezen a napon döntötték el, hogy másnapra megszervezik azt, amit mindannyian immár 169 éve ünnepelünk. A Pilvax kávéházban, és azt megelőzően az Ellenzéki Körben, Irinyi József társaságában ők fogták egy csokorba, és határozták el, hogy mi lesz az első olyan nyomtatványa március 15-nek, a szabad sajtónak az első terméke, amit aztán Pest-Budán terjeszteni kezdtek, és ezzel elindították a mi szabadságharcunkat.

2017-ben Márciusi ifjak-díjban részesült az Iskola a színházban, színház az iskolában program, az Árpádi Ifjúsági Szervezet és Szegedi Dávid szalacsi cserkész, ifjúsági vezető. Az okleveleket és Deák Árpád képzőművész alkotásait Szabó Ödön és Debreczeni Sándor, a BMTIET elnöke adták át.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!