ERDON Helyi hírek

2017.03.22. 18:06

Hogyan lesz átlátszó a szennyvíz?

A Víz Világnapja alkalmából a Nagyváradi Vízművekhez tartozó ülepítő állomáson tartottak sajtótájékoztatót az intézmény vezetői. Szerdától működik az online óraleolvasás, jelentették be.

A Víz Világnapja alkalmából a Nagyváradi Vízművekhez tartozó ülepítő állomáson tartottak sajtótájékoztatót az intézmény vezetői. Szerdától működik az online óraleolvasás, jelentették be.

Ovidiu Gavra vezérigazgató elmondta: huszonöt éve ünneplik ezt a napot a világban, Romániában pedig huszonnégy éve. A világnap minden évben más szempontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére, s az idei jelszó „Szennyvizek? Tiszta vizet!” lett, hogy a szennyvizek újrahasznosításának, a források védelmének fontosságát hangsúlyozzák ki. A nagyváradi ülepítőállomás - az az a hely, ahol a szennyvizet különböző eljárásoknak vetik alá, s végül visszaeresztik a Körösbe - az utóbbi évek során több korszerűsítésen is átesett, jelenleg felveszi a versenyt bármelyik európai ülepítővel, tudatta a vízművek vezérigazgatója.

Folyamat

Azt is elmondta: Tenkén májustól, Belényesben pedig év végéig helyezik működésbe az üelpítő állomást. Fontos, tette hozzá, hogy mindenki tudatosítsa: lényeges takarékoskodni a vízzel és vigyázni rá, ugyanis a jövőben nagy vízkrízisnek néz elébe az emberiség. „Én már nem fogom megérni, de az unokám lehet, hogy igen!” - mondta a vezérigazgató.

Robi Judea, a nagyváradi ülepítő vezetője ismertette, milyen fázisokon megy át a szennyvíz, míg – immár tisztán és áttetszően – visszaeresztik a Körösbe. Mint megtutduk, szennyvíz többszörös, mechanikus, biológiai és vegyi tisztításon megy keresztül, s a folyamat következtében naponta több ezer tonna iszap képződik, melyet erjesztenek, hogy biogázt képezzenek, majd kiszárítanak és tárolnak. Az a víz, melyet visszaeresztenek a Körösbe, tiszta, de nem iható, tudtuk meg – ehhez további kezeléseken kellene keresztülmenjen. Egyelőre a lakosság által használt házi tisztító- és fertőtlenítőszerek nem okoznak gondot, a vegyi módszerek segítségével semlegesíthetőek, mondta el az ülepítő vezetője. Viszont komolyabb kihívás az, hogy például a váradi ipari parkban is működnek olyan cégek, melyeknek elő-ülepíteniük kellene az általuk létrehozott szennyvizet, de nem teszik meg, így az egész a váradi ülepítőre hárul.

Újdonság

Ovidiu Mureşan kereskedelmi igazgató a tegnap óta működő weboldalról számolt be, melyen a regisztrálást követően tájékozódni lehet a szerződésről, a kifizetett és kifizetetlen számlákról, s nem utolsó sorban a vízóraállás továbbítását is lehetővé teszi. A weboldal a https://plataonline.apaoradea.ro/ címen érhető el. Mindez azokra vonatkozik, akiknek szerződésük van a vízművekkel, azaz az egyéni fogyasztókra, valamint a tulajdonostársulásokra.

A sajtótájékoztatót követően a jelenlévők meg is tekinthették a váradi ülepítőállomást. Robi Judea elmondta: nagyjából minden szükséges korszerűsítést elvégeztek, az utóbbi évek során közel tizenhárom millió lej értékű munkálatok zajlottak itt, több fázisban, nagyrészt uniós alapokból.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!