ERDON Helyi hírek

2017.03.06. 16:49

Halk, környezetbarát busz közlekedik próbaüzemmódban

Egy nemzetközi tesztprogram keretében Romániában is próbaüzemmódban közlekedik a Solaris Urbino Electric 12 elektromos autóbusz, amelynek paramétereit hétfőn ismertették.

Egy nemzetközi tesztprogram keretében Romániában is próbaüzemmódban közlekedik a Solaris Urbino Electric 12 elektromos autóbusz, amelynek paramétereit hétfőn ismertették.

A nagyváradi városháza nagytermében hétfőn tartott sajtótájékoztatón Florin Chivu, a Solaris Romania képviselője ismertette részletekbe menően a Solaris Urbino Electric 12 elektromos autóbusz paramétereit. Többek között elhangzott, hogy ez a típus három méretben készült, van belőle 8,9 méteres midibusz, 12 méteres sztandard méretű busz és a 18 méteres csuklós busz, az első alacsony feljáratú, utóbbi kettő alacsony padlózatú jármű, Nagyváradon a közepes, sztandard méretű busz közlekedik. Az Urbino 12 busz legnagyobb előnye természetesen az, hogy nem bocsát ki környezetszennyező anyagokat, ugyanakkor nagyon halk jármű, amiről az újságírók meg is bizonyosodhattak, hiszen a sajtótájékoztató után utazhattak is a váradi tesztbusszal.

Változó ár

A buszt lehet trolibuszként is használni, többféle akkumulátorral és feltöltési móddal üzemeltethető. A Solaris elektromos busznak négyfajta feltöltési módozata van: működhet csatlakoztatóval, áramszedővel, indukciós rendszerrel és feltöltött elemekkel. Az akkumulátorra öt éves garanciát vállal a gyártó. A prezentációból kiderült, hogy egy százezer lakosú várossal számolva hatvan elektromos busz évente mintegy 500 Gwh elektromos energiát fogyaszt el. Az energiafogyasztás változik a terepviszonyok (sík, vagy dombos vidéken közlekedik-e) a forgalom és az utasszám függvényében, valamint annak függvényében is, hogy mekkora akkumulátort szerelnek fel egy-egy buszra. Éppen ezért nem tudott Florin Chivu pontos választ adni arra az újságírói kérdésre, hogy mennyibe kerülhet a HKV-nek egy ilyen busz. Elmondta, hogy a fenti szempontokat figyelembe véve városról városra változhat ugyanannak a busznak az ára, Nagyváradon megítélése szerint mintegy 450 ezer eurótól kezdődhet egy ilyen busz ára. Majd hozzátette, a terepviszonyok alapján biztosnak tekinthető, hogy Szucsávában például többe kerülne egy elektromos busz, mint Nagyváradon. Csuzi István, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV)vezérigazgatója kifejtette, hogy hosszú távon sokkal inkább megtérül az elektromos buszok üzemeltetése a folyékony üzemanyaggal működő buszokhoz viszonyítva, csakhogy meglehetősen nagy összegű lenne a kezdeti befektetés. Hozzátette, hogy ha az Európai Uniós, vagy más finanszírozási források lehetővé teszik, akkor a HKV vásárol egy vagy két elektromos buszt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!