ERDON Helyi hírek

2017.03.13. 11:14

’48-ra emlékeztek Szőllősön

Vasárnap délben az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Nagyvárad-Szőllősön, a római katolikus templom melletti emlékműnél. Gyermekek szolgáltak ünnepi műsorral.

Vasárnap délben az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Nagyvárad-Szőllősön, a római katolikus templom melletti emlékműnél. Gyermekek szolgáltak ünnepi műsorral.

Az érdeklődőket Széll Gabriella, a várad-szőllősi körzeti RMDSZ elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédében Szűcs Imre református tiszteletes hangsúlyozta: azokra emlékeznek, akik annak idején akár márciusi ifjúként, akár más életkorban vagy -helyzetben úgy döntöttek, hogy nem kérnek tovább abból a szégyenből, megaláztatásból, másodhegedűsi állapotból és pozícióból, melyekbe az a rendszer kényszerítette őket, melyet úgy gondolták, hogy le váltaniuk, mert nem tudják benne megélni a nemzeti öntudatukat. A jelenlevő gyerekekre, fiatalokra utalva, hangsúlyozta: ne legyen kérdés az, hogy ők a maguk rendjén, vagy bárkik hozzátudnak-e tenni valamit ahhoz, amit úgy nevezünk, hogy a mi magyar népünknek a szabadságvágya, inkább az legyen kérdés, hogy mi az, amit hozzátesznek? Azt mondta: lehet, hogy a felelet erre még nem fogalmazódott meg bennük, de a későbbiekben egészen bizonyosan meglesz rá a válasz, tudni fogják azt, hogy mit kell cselekedniük. „A mai fiataljainkat igenis el tudom képzelni abban a helyzetben, hogy a múltból gazdagodva, de ugyanakkor a 21. század követelményeinek megfelelően, korszerűen tudnak tenni azért, hogy büszkék legyünk arra, hogy a magyar nemzethez tartozunk”- közölte a lelkész, aki a jelenlevő időseket pedig arra, hogy biztassák őket.

Alkalomhoz illő műsorral szolgált a Dimitrie Cantemir Általános Iskola Chromec Krisztina tanítónő által oktatott IC. C osztályos diákok, valamint az Orsolya-óvoda várad-szőllősi épületébe járó két gyermek, Balogh Erik és Gyulai Naomi, akiket Mikó Anita és Gáti Boróka óvónők készítettek fel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!