ERDON Helyi hírek

2017.02.14. 16:17

Nem dolgoz(hat)nak Popáék

Nem dolgozhat továbbra sem az egykori megyei rendőrfőnök és több beosztottja. Érvényben maradt ugyanis a jogi felügyelet mindannyiuk esetében.

Nem dolgozhat továbbra sem az egykori megyei rendőrfőnök és több beosztottja. Érvényben maradt ugyanis a jogi felügyelet mindannyiuk esetében.

Majdnem visszamehetett dolgozni a volt megyei rendőrfőnök, illetve több helyi rendőri egység vezetője. A fellebbviteli bíróság ugyanis jóváhagyta ezt – de a semmítőszék végül megakadályozta.

Mint megírtuk, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tudatta, mivel vádolják a megyei rendőrség leváltott felügyelőjét, Liviu Popát, továbbá négy beosztottját, valamint a Környezetvédelmi Felügyelőség (APM) egy tanácsadóját, illetve egy-egy választott tisztségviselőt Magyarremete és Biharrósa településekről. Liviu Popát csúszópénz kétrendbeli elfogadásával vádolják, Remus Indrei belényesi rendőrparancsnok ellen ötrendbeli kenőpénz elfogadása a vád. A belényesi 2. rendőrségi körzet vezetőjét, Dorin Vesát három, a kerpenyédi és a vasaskőfalvi korábbi rendőrparancsnokot, Gheorghe Batot négyszeri csúszópénzátvétellel vádolják. Eljárás alá vonták a jelenlegi kerpenyédi rendőrparancsnokot, Raul Rotart, aki ellen kétrendbeli csúszópénz elfogadása, illetve továbbadása a vád, de ebbe belekeveredett Minodora Pătroc, az APM tanácsadója is, valamint Nicolae Badea, az elkövetés idején Magyarremete alpolgármestere, illetve Ioan Simea, Biharrósa alpolgármestere. Liviu Popa és Remu Indrei vezetésével szinte korrupciós hálózatot működtettek, büntetőügyeket kentek el csúszópénzekért és szolgáltatásokért cserébe, illetőleg egymás korrupciója fölött is szemet hunytak. Az érintettekkel kapcsolatos újdonság, hogy kérték a DNA által elrendelt szigorítások megszüntetését, ami azzal is járt volna, hogy visszamehetnek dolgozni. Ám a semmítőszék elvetette ezt, és még 60 napra megerősítette a szigorításokat. Az ügy öt főszereplője szeptember 26. óta van jogi felügyelet alatt, és épp ezért nem járhat be dolgozni sem a volt megyei rendőrfőnök, sem a szóban forgó volt beosztottjai. Kezdetben a nyomozás idejére szólt ez, ám az a szakasz véget ért, és már bíróság előtt vannak mindannyian. A szigorítások január 27-ig szóltak, akkor lejártak, és a váradi bírák nem hosszabbították meg. Ez ellen élt beadvánnyal a DNA, és e beadványt támadták meg Popáék.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!