ERDON Helyi hírek

2017.02.22. 17:48

Lehetőségek mezőgazdasági termelőknek

Helyi zöldség- és gyümölcstermesztőket, feldolgozókat hívott meg Mezőgazdasági Termékeket és Élelmiszereket Népszerűsítő Crișana Egyesület a várban megtartott keddi konferenciára.

Helyi zöldség- és gyümölcstermesztőket, feldolgozókat hívott meg Mezőgazdasági Termékeket és Élelmiszereket Népszerűsítő Crișana Egyesület a várban megtartott keddi konferenciára.

Dorin Popa, az egyesület elnöke köszöntötte a Nagyváradi Vár első emeleti termében egybegyűlteket. Mint mondta, az egyesület a helyi termelőket szeretné támogatni, hiszen mindannyiunknak fontos, hogy helyi, egészséges termékeket fogyasszunk. Ehhez viszont az kell, hogy a kistermelők korszerű felszerelésekhez jussanak, hiszen megfelelő technológia nélkül nem lehet nyereségesen termelni – a beruházásokhoz pedig támogatásra, finanszírozási lehetőségekre van szükség. A találkozót pont abból a meggondolásból szervezték meg, hogy a mezőgazdák támogatását koordináló intézmények, bankok, mezőgazdasági eszközöket forgalmazó, árusító cégek tájékoztassák az érintetteket a lehetőségekről.

Határidők

Adrian Șimon, a Bihar megyei Tanács elnökének tanácsadója beszédében azt részletezte, milyen módon tud segíteni a megyei tanács abban, hogy a helyi gyümölcs- és zöldségtermelők pluszt értéket hozhassanak létre. Arra is kitért: hiba lenne azt gondolni, hogy az emberek csupán lokálpatriotizmusból helyi termékeket fognak vásárolni – sokan azt veszik, ami olcsó, s amit a nagyáruházak agresszíven reklámoznak, akkor is, ha „plasztikok”. Fel kell mérni, mekkora az a szegmens, amely helyi termékek létrehozatalára szakosodhat és fenn tudja tartani önmagát.

Florian Pavel, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatója a különböző finanszírozásokhoz szükséges kérvények leadási határidejét ismertette, s egyúttal kihangsúlyozta, hogy az érintettek mindig kérjék el a kérvények bejegyzési számát, mert ezzel tudják bizonyítani, hogy idejében leadták azokat.

Támogatások

A következő felszólaló Laviniu Foltuț, a Transilvania Bank munkatársa volt, aki a pénzintézet által nyújtott, kis- és nagy vállalkozóknak, illetve külön mezőgazdák számára kidolgozott hitellehetőségeket vázolta fel. Cristian Buzlea, a Vidéki Berházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) igazgatója az uniós támogatási lehetőségekről szólt. Megemlítette a 15 ezer euró értékű támogatást, melyet a családi jellegű farmok létesítői igényelhetnek – ilyen támogatásra 500-an nyújtottak be kérvényt Bihar megyéből, s kilencven százalékuk eredményesen pályázik. Ugyancsak népszerű a negyven év alatti farmtulajdonosok által igényelhető 15 ezer és 50 ezer euró közötti támogatás, ezt eddig Bihar megyében 1300-an pályázták meg. De létezik egymillió eurós támogatás is, viszont itt az önrész tíz és ötven százalék közötti. A legkisebb, tíz százalékos önrészt abban az esetben kell fizetni, ha a pályázó negyven évesnél fiatalabb, illetve ha a farm az európai ökológiai területeken belül helyezkedik el (SIT Natura 2000), azaz Bihar megyében Illye, Szalonta, Cséffa, Keményfok környékén, vagy pedig arra kötelezi magát, hogy öko-bio zöldségeket-gyümölcsöket termesszen és megszerezze ehhez az összes szükséges engedélyt és tanúsítványt.

Gyümölcs- és zöldség feldolgozásra is lényeges támogatást lehet igényelni, például ilyen finanszírozással nyílik meg hamarosan Szalárd mellett a környék – de lehet, hogy az egész ország – legnagyobb zöldség- és gyümölcslerakata, valamint feldolgozó vállalata. Ez a beruházás meghaladja az ötmillió eurót, mondta el az AFIR igazgatója.

A találkozó további előadásokkal folytatódott kora délutánig.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!