ERDON Helyi hírek

2017.02.15. 12:05

Hét évet kapott a volt polgármester

Miközben több vádlottat felmentettek vagy csak felfüggesztett büntetésre ítéltek, Adrian Domocos volt belényesi polgármester 7 év letöltendő börtönt kapott. Ügyvédje szerint túlzottan.

Miközben több vádlottat felmentettek vagy csak felfüggesztett büntetésre ítéltek, Adrian Domocos volt belényesi polgármester 7 év letöltendő börtönt kapott. Ügyvédje szerint túlzottan.

Ahogyan arról beszámoltunk, Belényes korábbi polgármestere, Adrian Domocos 7 év letöltendő börtönbüntetést kapott bizonyos ingatlanügyletekért, miközben az ügyben szintén érdekelt további tisztviselőkre felfüggesztett büntetéseket szabtak ki, Virgil Bercea görögkatolikus püspököt pedig egyenesen felmentették. De miért kapott a volt polgármester ilyen szigorú ítéletet, ami akár súlyosabb is lehetett volna, ha nem mutat együttműködési készséget? A vád az volt, hogy hivatali befolyásával visszaélve szerzett meg egy általa felügyelt, de édesanyja által vezetett cég számára egy ingatlant szimbolikus bérleti díjért a görögkatolikus egyháztól, melynek cserébe bizonyos előnyöket ígért. A DNA szerint Domocos még 2011-ben kért és kapta meg a belényesi esperestől 29 évre évi 3000 lejért, amit aztán maga is bérbe akart adni egy bankfióknak havi 2000 euróért, csakhogy időközben „képbe jött” a nyomozóhatóság...

Megtérítették a kárt

Viszonzásként a polgármester elnézte, hogy tucatnyi egyházi ingatlan adója és illetéke kifizetetlen maradt, illetve nem róttak ki büntetést egyházi ingatlanokra, amiért azokat nem tartották karban. A nyomozás kiterjed Ovidiu Constantin egyházi adminisztrátorra, illetve Stela Iambor főkönyvelőre, sőt, Virgil Bercea püspökre is később, feltételezve, hogy előbbiek utóbbi beleegyezésével jártak el. Mindhármukat felmentették például csúszópénz adása, hivatali visszaélés, hamis nyilatkozattétel vádjai alól, de ugyancsak felmentették Daniel Petrut önkormányzati könyvvizsgálót a hamis tanúzás vádja alól. Felfüggesztettet kapott Georghe Bunea építész (5 hónap), Florin Morgovan és Doina Blaga adóhivatali dolgozók (2 év 8 hónap), Viorel Mateas titkár (1 év 8 hónap), Ioan Usvat építészeti tanácsadó (1 év). A bírák megalapozatlannak ítélve elutasították a belényesi Helyi Tanács elleni vádat, azzal érvelve, hogy a görögkatolikus püspökség megtérítette a 260.290 lejes kárt.

Együttműködött

Domocost felmentették csúszópénz elfogadásának, illetve hivatali befolyással történt visszaélés vádja alól, ellenben bűnösnek találták egy másik csúszópénz-elfogadási ügyben, befolyással üzérkedésben, jogtalan előnyszerzésben, funkciójával összeférhetetlen gazdasági ügyletekben való részvételben, továbbá jogtalan fegyvertartásban és munícióbirtoklásban. A kiszabott 7 évnyi börtön több is lehetett volna, ha a nyomozóhatóság nem alkalmazta volna a 2002/682-es törvény 19-es paragrafusát, ami arra vonatkozik, hogy enyhíteni lehet a büntetést, ha a vádlott együttműködik, és információkat szolgáltat más, büntetőügyben nyomozás alatt lévő személyekről. Ilyen módon a DNA Liviu Popa volt megyei rendőrparancsnokról és Gligor Sabau volt belényesi főügyészről tudott meg azokat érintő információkat.

Fellebbeztek

Bár a görögkatolikus püspökség védője, Bogdan Bodea szerint törvényes ítélet született, és semmi nem támasztja alá a püspökség bűnösségét, a polgármester ügyvédje, Razvan Doseanu fellebbez. Utóbbi szerint Domocos azért kapott 7 évet, mert egy rozsdás légpuskát találtak nála néhány tölténnyel többel, mint az törvényes, illetve mert segített anyjának vadász- és horgászeszközök vásárlásában, továbbá mert megjavíttatott egy tetőzetet a megfelelő engedélyek hiányában. Az ügyvéd reméli, hogy a fellebbezés nyomán változtatnak majd az ítéleten. A polgármester neve azonban még megjelenik más ügyekben is, például csúszópénzekkel, pénzmosással, hivatali visszaéléssel kapcsolatosan, de egy Unicarm-dossziéban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!