ERDON Helyi hírek

2017.02.15. 17:49

Hadtörténelmi rajzpályázatot hirdetnek

Ötödik éve szervezik meg Nagyváradon is azt a hadtörténelmi témájú rajzpályázatot, melynek címét az idén János Vitéz ismert dalrészlete ihlette: „Mindenünk e zászló, sosem hagyjuk el”.

Ötödik éve szervezik meg Nagyváradon is azt a hadtörténelmi témájú rajzpályázatot, melynek címét az idén János Vitéz ismert dalrészlete ihlette: „Mindenünk e zászló, sosem hagyjuk el”.

A versennyel kapcsolatos tudnivalókról Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő, a rendezvény fővédnöke, valamint Kecse Gabriella RMDSZ-es helyi tanácsi képviselő, a Tanoda egyesület vezetője tájékoztatott. Amint Kecse Gabriella elmondta, a verseny 2013-ban indult a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének vezetésével, a tanoda Egyesület akkor még a népszerűsítésben, valamint munkákkal vett részt, azóta viszont társszervezőként csatlakozott, a harmadik szervező pedig a katonai Emlékhely Pákozd – Nemzeti Emlékhely. A verseny további fővédnökei: Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Varga Tamás miniszterhelyettes, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, valamint Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke.

Népszerű

A verseny minden alkalommal a magyarság történelméről, hadtörténelméről szólt, 2013-ban a Szent Korona volt a vezérmotívuma, 2014-ben Szent László, a 2015 évi verseny az Ólomkatona címet viselte, tavaly pedig Az én váram - az én hazám címmel szervezték meg. Népszerűségét mi sem jelzi inkább, mint hogy tavaly például 1349 alkotás érkezett be, határon innen és túl, alkotócsoportok is részt vettek, mindent összevetve több mint 1500 magyar család foglalkozott a verseny kapcsán nemzeti történelmünkkel. Az idén a verseny címét János Vitéz ismert dalrészlete ihlette – ezzel kapcsolatban Biró Rozália a későbbiekben megjegyezte, a cím, mely állítás és felhívás is egyben, olyan visszhangot kelthet a gyermek lelkében, mely egy életre elkíséri őket.

A verseny célja a hadtörténeti érdeklődés felkeltése, mely azért is fontos, mert a gyerekek heti egy órában tanulják, holott az egészséges identitástudat elengedhetetlen ahhoz, hogy a társadalom egészséges tagjaivá válhassanak.

Kezdetben a vetélkedő 8 és 14 év közöttieknek szólt, de tavaly, mivel sokan jelezték, hogy ismét részt vennének, de már elmúltak 14 évesek, 16 éves korig emelték a részvételi korhatárt. Alkotócsoportok és egyéni alkotók egyaránt pályázhatnak, a rajzokat, festményeket március 20-ig kell elküldeniük, Nagyváradon a Tanoda egyesület címére, Akadémia (Academiei) utca 17. sz., vagy a Szacsvay Imre Általános Iskolába.

Színek, címerek

A fenőttek lehet, hogy a cím hallatán csupán egy zászlóra gondolnak, de a zászló színekből áll, mögötte címerek vannak, fűzte hozzá Kecse Gabriella – családi címerek, régi címerek ugyancsak szerepelhetnek az alkotásokban. A versenyről további részleteket a www.htbkszfvar.hu címen lehet megtudni. A beérkezett alkotásokat több alkalommal is ki fogják állítani – Nagyváradon a Varadinum rendezvénysorozaton belül, Székesfehérváron pedig valószínűleg a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, s a tervek szerint az öt év során beérkezett alkotásokból is nyílik majd egy közös kiállítás. A székesfehérvári Rákóczi Ferenc iskola, valamint a nagyváradi Szacsvay Imre iskola diákjai a Rákóczi-nap alkalmából közös csoportokban készítenek alkotásokat a versenyre.

Amint Biró Rozália hozzátette, nagyon jól nyomon követhető az, hogy a civil kezdeményezés következtében Székesfehérvár és Nagyvárad önkormányzata is felvette a kapcsolatot, mely tovább fejlődött a hadtörténet, a történelem, a műemlék ápolás terén, a nyugdíjas egyesületek között is sokszínű kapcsolat alakult ki, – szomorú, hogy Nagyvárad jelenlegi önkormányzata részéről nincs igény az együttműködés folytatására. Terveik közé tartozik, hogy az elkövetkezendőkben a két város gazdasági együttműködését is elősegítsék.

Felelőtlenség

Kecse Gabriella kihangsúlyozta a civil szervezetek közösségépítő szerepét – a szó legnemesebb értelmében határokat tudnak törölni kulturális rendezvényeikkel - s elmondta, hogy az RMDSZ-es tanácsosok egy precízen kidolgozott javaslatot nyújtottak be december elsején a civil szervezetek finanszírozásával kapcsolatban, melyre mind a mai napig nem kaptak választ. Biró Rozália kifejtette: felelőtlenség az önkormányzat részéről, hogy egy olyan városban, ahol annyira gazdag a civil élet, mint Nagyváradon, a város elhanyagolja a civil szervezeteket. Összehasonlításképp: Aradon és Kolozsváron a törvény által megszabott maximális határokat veszik figyelembe a költségvetési támogatások megítélésekor.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!