ERDON Helyi hírek

2017.02.12. 17:56

Folytatódnak az épületfelújítások

Összegzett a nagyváradi ingatlankezelő (DPI). Főleg tavalyi tevékenységeikről számoltak be, de idei terveik is szóba jöttek.

Összegzett a nagyváradi ingatlankezelő (DPI). Főleg tavalyi tevékenységeikről számoltak be, de idei terveik is szóba jöttek.

Számos nagyváradi ingatlan van az ingatlankezelő (DPI) tulajdonában – ez az a szerv, amely az önkormányzat ingatlanait adminisztrálja. A DPI pénteken összegezte 2016-os tevékenységét, a városházán. Kevesebben tudják, de a hivatal nemcsak az ingatlanok kezelésével foglalkozik, hatáskörébe tartozik még épületek felújíttatása, ingatlan-adásvételi ügyletek lebonyolítása, sőt, kulturális és sportesemények szervezése is.

Számokban

A DPI 2567 hektárnyi közterületet kezel Váradon, valamint 219 Ha önkormányzati magánterületet, valamint 12 Ha államit. A város birtokában lévő területek 91 százaléka adományokból származik, 4 kisajátításokból és adásvételből, a többi cseréből. A hivatalnak tavaly 26 millió lej jövedelme volt. A parkolással kapcsolatos ügyletekből tavaly 9,9 millió lejt szedtek be – ez az összeg évek óta növekvő tendenciát mutat, míg az előbbi fluktuál. A DPI működési költsége egyetlen év alatt 17 százalékkal emelkedett. Ami a kiadásokat illeti, néhány konkrét példa: a sportcsarnokra 619 ezer lej ment el tavaly, az uszodakomplexumra 1,2 millió, a városi stadionra 70 ezer, a gyerekvárosra 462 ezer, a várra 1,5 millió.

2016-ban összesen 14 fő befektetésük volt, ezek zöme iskolák bizonyos mértékű korszerűsítését jelenti. Emellett javításokat végeztek 16 másik tanintézetnél, és teljes felújítást 11 ingatlannál. Idén 15 tanintézetnél lesz komolyabb felújítás. Emellett folytatódik a műemlék-épületek homlokzatainak rehabilitációja, erre 1,6 milliót terveznek kiadni 2017-ben. Négy ilyen befektetést terveznek: a Fő utca 31. szám alatti, a Iosif Vulcan 2., illetve 4–6. szám alatti épületek, valamint az Ullmann palota esetében.

Lucian Popa igazgató elmondta: munkájuk nehéz, főleg mióta beolvadtak az önkormányzatba. Tavaly egyébként arra törekedtek, hogy több legyen a bevételük és kevesebb a kiadásuk. A bevételeik jelentős része származik a parkolási díjakból. Ezen belül sokat nőtt, 31%-kal a mobilon fizetett parkolási idő aránya. A befolyó pénz jelentős részét a parkolókba akarják visszaforgatni. A következő három évben a Voința utcán és a katonakórház mellett is új, emeletes parkolóházat akar az önkormányzat. További tervük még, hogy 2–3 éven belül az összes iskolában legyen aszfaltozott udvar. Ami a várat illeti, idén még több részét adják majd bérbe, és több eseményt is szeretnének ott szervezni. Az igazgató szerint tavaly 15.000–20.000 látogató kereste fel a várat.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!