ERDON Helyi hírek

2017.02.09. 17:35

A főépítész is a bontások híve

Egy követ fúj Nagyvárad polgármesterével a város főépítésze, Adriana Lipoveanu, aki szintén úgy véli, hogy szükség van a Kert (Avram Iancu) utca átalakítására.

Egy követ fúj Nagyvárad polgármesterével a város főépítésze, Adriana Lipoveanu, aki szintén úgy véli, hogy szükség van a Kert (Avram Iancu) utca átalakítására.

Nagyvárad főépítészi hivatalának tavalyi évi tevékenységi beszámolójának csütörtöki ismertetése után azt kérdeztük Adriana Lipoveanu főépítésztől: szakemberként mi a véleménye a Kert utca lebontásáról, figyelembe véve, hogy ott egy műemléképület van, jelesül a Török ház. Lipoveanu elmondta, hogy ez az elképzelés benne van az Általános Városrendezési Terv 2013-ban elfogadott mestertervében, és ezt az elképzelést átvették a városfejlesztési stratégiába. Hozzátette: az utcaátalakítási munkálatok megkezdése előtt a szóban forgó épületet ki kell venni a műemléképületek listájáról, ugyanakkor a munkálat nem kezdődhet el a kulturális minisztérium jóváhagyása nélkül. Arra a kérdésünkre: szerinte sincs egyetlen értékes épület sem a Kert utcának azon a részén, mint ahogy azt Ilie Bolojan polgármester azelőtt egy nappal állította, Adriana Lipoveanu azt válaszolta, hogy egy épület lehet értékes műemlék történelmi szempontból, vagy építészeti szempontból, de urbanisztikai szempontból azt az utcát szükséges átalakítani. „A tűzoltóságot nem a Kert utca vonalához illeszkedve építették, mert az az utca már akkor nem elégítette ki a város szükségleteit, most még kevésbé, tehát nyilvánvaló, hogy azok, akik a mestertevet elkészítették, ugyanezt gondolták, és mi is azt mondjuk, hogy urbanisztikai szempontból azt az utcát át kell alakítani” – fogalmazott Lipoveanu.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!