ERDON Helyi hírek

2017.01.18. 18:01

Váradról irányítják Az élet gombját

Két vállalkozó szellemű nagyváradi fiatal Romániában is meg akarja honosítani a teleasszisztensi rendszert, melynek Az élet gombja (Butonul Vieţii) elnevezést adták.

Két vállalkozó szellemű nagyváradi fiatal Romániában is meg akarja honosítani a teleasszisztensi rendszert, melynek Az élet gombja (Butonul Vieţii) elnevezést adták.

A nagyváradi Sztaroveszky (Magheru) úton van a székhelye, egyben diszpécserszolgálata Az élet gombja nevű teleasszisztensi szolgáltatónak, melyet Ana Bivol és Emilian Gherdan fiatal vállalkozók működtetnek. A Romániában elsőként bevezetett rendszer lényege az, hogy segítségével a távolból is kövessék a velük kapcsolatban lévő személy egészségi állapotát, és ha sürgős egészségügyi probléma merül fel, akkor értesítsék a hozzátartozókat, a szomszédokat vagy akár a mentőket. A rendszert főként idős, beteg emberek megfigyelésére fejlesztették ki, de mindenki számára hasznos lehet, akiket valamilyen egészségügyi kockázat fenyeget, legyen szó akár fogyatékosokról, mozgásképtelenekről, műtét utáni lábadozókról, különböző egészségügyi problémákkal (vérnyomás-problémák, cukorbaj, stb.) küzdő személyekről.

GPS-szel működik

A megfigyelésre különböző eszközöket használnak, alapvetően a speciális mobiltelefont, melynek legfontosabb eleme a pánikgomb: ha a páciens ezt három másodpercig megnyomva tartja, ez azonnal jelez a diszpécserszolgálatnak, amely értesíti a hozzátartozókat, a szomszédokat, szükség esetén pedig a mentőket is. A telefon GPS-szel működik, úgyhogy a segítséget kérő személy tartózkodási helye azonnal bemérhető, mondta Emilian Gherdan, míg Ana Bivol azt hangsúlyozta: eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy a megfigyeltek nem élnek vissza a pánikgombbal, és csak akkor hívnak ily módon segítséget, amikor tényleg baj van. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a speciális mobiltelefonnal különböző méréseket is lehet végezni, például a szívritmust és a véroxigén-szintet. Gherdan elmondta, hogy hasznos ezeket a méréseket naponta kétszer elvégezni, mert ezeknek az adatoknak a birtokában meg lehet előzni több súlyos betegséget, például az agyvérzést. Mindezeket a mérési adatokat egy applikáció segítségével bármikor megtekintheti a család, a hozzátartozók, vagy a háziorvos. Egyébiránt a teleasszisztensi rendszer által a megfigyelt személyről összegyűjtött adatokat továbbítani lehet a kiszálló mentősöknek is, akik így idejekorán hasznos információhoz jutnak a betegről, például megtudhatják azt, hogy milyen gyógyszerekre allergiás.

Speciális szolgáltatások

A speciális mobiltelefon mellett más eszközökkel is lehet bővíteni Az élet gombja szolgáltatást, tudtuk meg. Ezeket az eszközöket a megfigyelt személy házába szerelik, és a segítségükkel mérni lehet azt, ha netán gázszivárgás van a lakásban, vagy hogy be van-e zárva az ajtó; mindemellett helymeghatározó készülék, hőmérő, vércukorszint-mérő, speciális mérleg is tartozékok között van. Mindezek az eszközök bluetooth segítségével továbbítják az adatokat a diszpécserszolgálathoz. Amennyiben a mérési adatok eltérnek a normális paraméterektől, ez egészségügyi problémát jelezhet: ilyen esetben a diszpécserszolgálat értesíti a hozzátartozókat és magát a megfigyelt személyt.

Országos lefedettségű

Emilian Gherdan elárulta, hogy együttműködnek egy pszichológussal, aki igény esetén elbeszélget a pácienssel előzetes egyeztetés után. Mint elmondták, Az élet gombja országos lefedettségű, és a magyar ügyfeleknek kérésre magyar nyelvű szolgáltatást biztosítanak. Végezetül elmondták, hogy a szolgáltatás díja havi negyvenöt lej, a legdrágább szolgáltatás-csomag pedig két évre szól és összesen 1130 lejbe kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!