ERDON Helyi hírek

2017.01.25. 17:25

Szmog van, de nincs riadó

Egy olvasónk észrevétele nyomán vettük fel a kapcsolatot szerdán a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel a levegőszennyezés témájában. Mint kiderült, sok a szálló por, de nem riasztanak.

Egy olvasónk észrevétele nyomán vettük fel a kapcsolatot szerdán a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel a levegőszennyezés témájában. Mint kiderült, sok a szálló por, de nem riasztanak.

Mint olvasónk írta, nem tud arról, hogy nálunk mérik-e a levegő szállópor-koncentrációját, pedig fontos lenne, hiszen jelenleg például Debrecenben átlépte a veszélyességi szintet. „Érdekes lenne a Magheru (Sztaroveczky) utcán ilyen mérést végezni, ahol az érzékenyebbek köhögési rohamot kapnak a szennyezett levegőtől” – fogalmazta meg olvasónk.

Nyomon követhető

Ezzel kapcsolatban Adriana Calapodtól, a megyei intézmény igazgatójától megtudtuk: nálunk nincs törvény, mely előírná a szmogriadót, s az sincs pontosan meghatározva, mi az a koncentráció, amely különleges intézkedéseket tenne indokolttá. Mindazonáltal tud arról, tette hozzá, hogy az utóbbi időben voltak túllépések. Méréseket ugyanis végeznek, ezeknek az eredménye pedig a lakosok által is nyomon követhető a www.calitateaer.ro honlapon. Itt mindig egy napra visszamenőleg lehet megnézni az egyébként még „jóváhagyás előtt álló” adatokat. Az igazgató szerint ritkán fordul elő, hogy az értékek huzamosabb ideig rosszak legyenek, de például tegnap nagy volt a szálló por értéke (amikor megnéztük, Váradra vonatkozóan a hat minősítés közül a hatodik, azaz a „nagyon rossz”, illetve az azt megelőző „rossz” volt érvényes).

Okok, tudnivalók

Az intézmény igazgatója szerint mindez összefügghet a fafűtéssel is, ugyanis az egyik mérőműszer a Mátyás király (Matei Corvin) utcán van, ahol sok a fafűtéses magánház, a másik pedig az intézmény székhelyéhez közel, a Dacia sugárútnak egy olyan részén, amely közelében szintén sok magánház található. De más is hozzájárulhat – például a gépkocsik által okozott levegőszennyezés, a levegő nedvességtartalma, hőmérséklete, a szél. Az igazgató nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy ez az érték káros-e az egészségre, vagy sem, s hogy mit kellene tennünk ilyenkor saját egészségünk védelme érdekében. Ez nem az intézmény hatáskörébe tartozik, tette hozzá. Mint kihangsúlyozta, Bihar megyében a levegő minőségének megtartása a cél, tehát nem olyan rossz a helyzet, mint más megyékben, ahol a megszokott értékek javítására kell összpontosítani.

Utánanéztünk: a PM10-zel (amelynek az értéke túl magas a mérések szerint) azokat a részecskéket jelölik, melyek átmérője nem éri el a tíz mikrométert; veszélyük abban rejlik, hogy kicsiny méretük miatt bekerülhetnek a tüdőhólyagocskákba, ahol gyulladást és mérgezést okozhatnak. Általában a gyárak, a fafűtés, a gépkocsik által okozott szennyezés állhat a háttérben. Szmogriadó esetén az illetékesek – már ahol vannak erre törvények – korlátozni szokták a gépkocsi-közlekedést, a veszélyeztetetteknek (gyerekek, idősek, krónikus betegek) pedig azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljék, illetve csökkentsék minimálisra a kint tartózkodást, a szellőztetést.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!