ERDON Helyi hírek

2017.01.13. 11:51

Ötnapos elvonulás a Posticumban

A nagyváradi Posticum tudatos jelenléten alapuló stresszredukciós módszereket és keresztény kontemplatív imagyakorlatokat ötvöző ötnapos elvonulásra hívja a kedves érdeklődőket.

A nagyváradi Posticum tudatos jelenléten alapuló stresszredukciós módszereket és keresztény kontemplatív imagyakorlatokat ötvöző ötnapos elvonulásra hívja a kedves érdeklődőket.

Az elvonulásra 2017. január 30. – február 4. között kerül sor a Posticum Kulturális Központban. Az elvonulás vezetői Tariska Eszter, a dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Ház szemlélődő lelkigyakorlat-vezetője és Szabó Gábor mindfulness oktató Magyarországról.

Mi a mindfulness?

A mindfulness módszerek (Mindfulness Based Stress Reduction, tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentés) egyre nagyobb ismertségnek és elismertségnek örvendenek világszerte. Az első mindfulness alapú módszert (MBSR) Jon Kabat-Zinn professzor dolgozta ki az USA-ban (University of Massachusets Medical School) a vipassana, zen meditáció, jóga és egyéb tudatosság gyakorlatok, illetve tudományos elmélet ötvözésével. A kutatások igazolták az MBSR hatásosságát a stressz csökkentésében, illetve krónikus fájdalmakkal élők szenvedésének enyhítésében. A kutatások szerint a tudományosan igazolt mindfulness módszerek nem csak a stressz és a depresszió, hanem számos más érzelmi zavar (szorongás, pánikbetegség, fóbiák, stb.) illetve krónikus testi betegségek – mint pl. rák, krónikus gerincbántalmak – lelki terheinek enyhítésében is segítséget nyújthatnak. A módszer segít abban, hogy tudatosítsuk testi érzeteinket, érzéseinket és gondolatainkat, és azt tanítja, hogy e változó jelenségekkel való azonosulás, vagy éppen ezektől való menekülés szenvedéseink egyik forrása. Segít a részvevőknek, hogy felfedezzék felszínen örvénylő gondolatok és érzelmek mögött fénylő tudatosságot. Az MBSR tanfolyamok különféle vezetett meditációs, jóga- és egyéb tudatosságot fokozó gyakorlatokból tevődnek össze. A tudatos jelenlét révén léphetünk ki a fejünkben zajló „drámából” és kapcsolódhatunk az élethez, a mindenséghez, most is, ebben a pillanatban.

Mindfulness és meditáció

Fazekas Gábor mindfulness oktató 2014-ben vett részt egy Jálics Ferenc SJ és Tariska Eszter által vezetett szemlélődő lelkigyakorlaton Dobogókőn, a Manréza Lelkigyakorlatos Házban. Az ő meghívására Tariska Eszter 2015-ben vett részt tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló tanfolyamon az Országos Onkológiai Intézetben Budapesten. Mindketten örömmel és csodálkozással tapasztalták, hogy a keresztény szemlélődő lelkigyakorlat és a tudatos jelenlét-gyakorlatok mennyire egy tőről fakadnak. Így született meg egy közös program ötlete, amely egy nagyváradi elvonulás formájában valósul most meg a Posticumban.

A vezetőkről

Fazekas Gábor a magyarországi Lovason lakik, három gyermeket nevel feleségével együtt. Közel egy évtizede tart tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló tanfolyamokat Budapesten az Országos Onkológiai Intézetben. A mindfulness területén Németországban és az USA-ban szerzett képesítést. A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia tanszékével közösen szervezője volt az Oxford Mindfulness Centre trénerei által vezetett első magyarországi MBCT képzésnek 2014–2016 között. Mindfulness meditációs tanfolyamokat vezet kórházakban, iskolákban, börtönökben magyar és angol nyelven egyaránt.

Tariska Eszter, Dobogókő, Manréza Lelkigyakorlatos Ház, Magyarország. Jálics Ferenc SJ-vel együtt vezetett szemlélődő lelkigyakorlatokat főként Dobogókőn és Tahiban, de más helyszíneken is. A mester visszalépése óta egyedül is, illetve közösen más jezsuita atyákkal tart szemlélődő lelkigyakorlatokat, elvonulásokat. A dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Központban gondnoki feladatokat lát el. Szemlélődő imacsoportot vezet rendszeresen Nagyváradon (Posticum) és Debrecenben.

Részvételi költségek

5 nap, teljes ellátással (szállás, étkezés): 450 lej/személy*; 5 nap, szállás nélkül, étkezéssel: 250 lej/személy*. Részvételi díj: 120 lej.

Jelentkezés 2017. január 1–27. között a következő elérhetőségeken: e-mail: info@posticum.ro vagy recepcio@posticum.ro; telefon: +40–259–431–398; +40–359–410–882.

*A feltüntetett árak 40%-os kedvezményt tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!