ERDON Helyi hírek

2017.01.13. 13:57

Megalakult a rákbetegek klubja

Páciensek, gyógyultak és orvosok részvételével megalakult a rákbetegek egyesülete és klubja Nagyváradon. Segítséget szeretnének nyújtani, s kiállnak majd a szűrés népszerűsítéséért is.

Páciensek, gyógyultak és orvosok részvételével megalakult a rákbetegek egyesülete és klubja Nagyváradon. Segítséget szeretnének nyújtani, s kiállnak majd a szűrés népszerűsítéséért is.A Moszkva u. 9. sz. alatt működő klubot az Életért Harcolók Egyesülete alakította meg, melynek tagjai között betegek, gyógyult betegek és orvosok is találhatók – például dr. Ioana Puşcaş és dr. Maria Hora. Már egy ideje mindannyian akarták, hogy legyen egy hely, ahol találkozhatnak és megoszthatják egymással tapasztalataikat. „A betegekért és családjaikért szeretnénk tevékenykedni, csoportként szeretnénk támogatni a különféle típusú daganatos betegségben szenvedőket, csoportos pszichoterápiai és jogi tanácsadásban részesíteni őket, s harcolni azért, hogy részesüljenek abban, ami jár nekik” - mondta a hétfői megnyitón Mariana Ştef, az egyesület elnöke, aki maga is rákban szenvedett, de kigyógyult belőle.

Megelőzés

Dr. Maria Hora elmondta, hogy a méhnyakrák megelőzésére irányuló országos programon alig a jogosultak tíz százaléka vett részt, pedig Románia első helyen áll Európában a méhnyakrák miatti elhalálozást illetően és a Babeş-Papanicolau teszt, melyet a szűrésnél alkalmaznak, egyszerű és egyáltalán nem agresszív, ráadásul egy román orvos fedezte fel. „Kiállunk majd azért, hogy az érintettek menjenek és végeztessék el a tesztet” - mondta a doktornő.

Dr. Ioana Puşcaş köszönetet mondott a városvezetésnek az egyesület székhelyéért, s mindazoknak, akik hozzájárulta a berendezéséhez, nem utolsó sorban Arina Moșnak, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) igazgatójának, aki támogatást nyújtott az akkreditáció és egyéb támogatások elnyerésében. Szeretnének együttműködni a Nagyváradi Onkológiai Központtal is.

Az érintettek – akár maguk betegek, akár ismerősük, családtagjuk – a Moszkva utca 9. sz. alatti, alagsori székhelyen jelentkezhetnek. Az egyesületnek és a klubnak hamarosan lesz egy honlapja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!