ERDON Helyi hírek

2017.01.12. 18:07

Kezdődik a villamossínhálózat-bővítés

Régóta dédelgetett terv Váradon az, hogy bővítsék a villamosvonalakat: Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) vezérigazgatója szerint az idén meg is kezdődnek a munkálatok. Erről, és egyéb tervekről is szó esett a csütörtöki tájékoztatón.

Régóta dédelgetett terv Váradon az, hogy bővítsék a villamosvonalakat: Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) vezérigazgatója szerint az idén meg is kezdődnek a munkálatok. Erről, és egyéb tervekről is szó esett a csütörtöki tájékoztatón.

Csuzi István, a HKV vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idén két nagy projektje van a vállalatnak. Az egyik a Tatra villamosok teljes felújítása, ami többek között a meghajtás optimizálást (30–40 százalékkal kevesebb energiafogyasztás biztosítását), dizájnváltást, a vezetőfülke módosítását foglal magában, illetve új megvilágítás, új ablakok, székek, és nyomógombos ajtók lesznek a felújított villamosokon. Csuzi kifejtette, hogy a vállalatnak nincs pénze arra, hogy új villamosokat vásároljon, ezért a villamosközlekedés életben tartása érdekében szükség van erre a beruházásra, melynek keretében a tervek szerint a HKV tulajdonában lévő mind a negyvenhárom Tatra villamost teljesen felújítják az elkövetkező években, aminek köszönhetően ezeket a villamosokat még legalább tizenöt évig lehet majd használni. A felújítási költséget villamosonként 150–200 ezer euró közötti összegre becsülik, és máris több vállalattal dolgoznak a prototípus kifejlesztésében; miután ez elkészül, akkor lehet majd tudni a felújítás pontos költségét.

Bővítés

Ennél is nagyobb terve a HKV-nak az idén a villamoshálózat bővítésének a megkezdése. Csuzi bejelentette, hogy a mintegy tízmillió eurós beruházás megvalósíthatósági tanulmánya elkészült, amely mintegy hét kilométernyi új villamosvonalat ír elő. Az új vonal az Aradi útról indul majd ki, áthalad a Pece hídon, majd a Pece patak mentén a bevásárlóközpontok, az ócskapiac, azaz a leendő sportcsarnok, az állami egyetem és a csendőrség mellett fut majd be a villamosremízbe, onnan pedig a Ghillányi (Cantemir) úti villamosvonalakba. A legelső munkálat, ami már az idén megkezdődik, mondta Csuzi István, a Vitéz (Decebal) és az Aradi úti villamosvonalakat közvetlenül összekötő villamossín megépítése lesz. A megvalósíthatósági terv komoly akadályként jelöli meg a Pece patak mentén elhelyezett magas feszültségű vezetékeket, ugyanis ilyen vezetékek alá nem lehet villamos áramvezetékeket építeni, de mint Csuzi elárulta, már előrehaladott tárgyalások folynak az Electrica vállalattal, és a valószínűsíthető megoldás az lesz, hogy abban az övezetben a magas feszültségű vezetékeket a földbe süllyesztik majd. A vezérigazgató elmondása szerint 2019-ben már közlekedni fog a villamos az új vonalon.

További tervek

Nica Romeo, a vállalat gazdasági igazgatója elmondta, hogy az idén nem tervezik növelni a közszállítási díjszabásokat, ugyanakkor a tervek között szerepel az egy órás jegy bevezetése, ami azt jelenti, hogy egy jegyet az érvényesítés pillanatától számítva egy órán át bármely váradi tömegközlekedési eszközön lehet használni. Tervezik azt is, hogy a vállalathoz hűséges utazóknak valamilyen kedvezményeket biztosítsanak. A továbbiakban Csuzi István mondta el azt, hogy késések nem voltak a tömegközlekedésben, és csak a nagyállomás és a nagypiac között, pontosabban a Fő utcán és Sztaroveszky (Magheru) utcán csúcsidőben nem tudják tartani a megadott időpontokat a dugók miatt. Csuzi István hozzátette, hogy ők szorgalmazzák azt, hogy különítsék el a villamosvonalakat a közúti autósávoktól annak érdekében, hogy a villamosok nagy forgalom esetén is szabadon közlekedhessenek a Fő utcán és a Sztaroveszky utcán, de ezt nagy valószínűséggel csak akkor lehet majd megvalósítani, ha teljesen elkészül a gyorsforgalmi út.

Hideg van

A vezérigazgató egy rövid demonstrációt tartott az újságíróknak annak nyomán, hogy számos panasz érkezett mind a vállalathoz, mind az önkormányzathoz, de a sajtóhoz is arról, hogy nem fűtik a HKV járműveit. A demonstráció lényege az volt, hogy infravörös hőérzékelő szerkezet segítségével mutatták meg azt az újságíróknak, hogy mekkora a hőmérséklet egy olyan fűtött buszban, amelynek az ajtajai mindig zárva vannak, és egy olyan fűtött buszban, amelynek ajtajait percenként kinyitják – értelemszerűen az előbbi járműben sokkal magasabb volt a hőmérséklet. A szerkezet kimutatta azt is, hogy a meleg levegő nem egyenlő mértékben oszlik el az utastérben: a láb magasságában sokkal hidegebb van, mint az utastér felső részében. Csuzi István leszögezte, hogy minden járművet fűtenek, de mivel az ajtókat minden egy-két percben ki kell nyitni, ezért nyilvánvaló, hogy az utasteret nem lehet megfelelő mértékben felfűteni, különösen –10 Celsius fokos, vagy annál hidegebb idő esetén.

Megvalósítások

2016-ban a HKV megőrizte a szolgáltatás minőségét, Bécsből kapott ajándékba egy nosztalgiavillamost, használatba adta a Vitéz (Decebal) úti buszállomást, felújította a villamossínt a Coposu és a Transilvaniei utca kereszteződésében, és járatbővítések is történtek, sorolta a tavalyi év megvalósításait a tegnapi sajtótájékoztatón Csuzi István, míg Mircea Pop műszaki igazgató elmondta, hogy helyreállították a 2015 előtti járatokat, és így az elmúlt évben mintegy 40 ezerrel több járatot indítottak, mint egy évvel korábban. Nica Romeo a maga során azt emelte ki, hogy három százalékkal nőtt a tavaly a bérlet és jegyvásárlók száma, a diákok körében eladott bérletek száma nyolc százalékkal nőtt és csakúgy mint az azt megelőző évben, 2016-ban is megduplázódott az SMS-ben jegyet vásárlók aránya.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!