ERDON Helyi hírek

2017.01.22. 13:12

Értékes postagalambokat állítottak ki

Több mint négyszáz díjnyertes, illetve díjnyertes szülőktől származó galambot állítottak ki a galambtenyésztők országos kiállításán, melyet második alkalommal szerveztek meg Váradon.

Több mint négyszáz díjnyertes, illetve díjnyertes szülőktől származó galambot állítottak ki a galambtenyésztők országos kiállításán, melyet második alkalommal szerveztek meg Váradon.

Galambtenyésztők és érdeklődők sereglettek össze az egész országból a nagyváradi Trade Centerben megszervezett hétvégi rendezvény alkalmából. Szombat reggel már az épület előtt is többen kínáltak galambokat, illetve galambtartáshoz, tenyésztéshez szükséges tartozékokat. Bent pedig valóságos kavalkád fogadta a látogatókat: az eladásra kínált galambok standjai mellett külön helyen sorakoztak Románia „olimpikon-galambjai”,  s persze nem hiányoztak az eledeleket, tartozékokat kínáló standok sem.

Hazatérnek

Marius Tunduc, a Galambtenyésztők Országos Szövetségének elnöke elmondta: az éves rendezvényt immár 48. alkalommal szervezték meg, s 2008 után most második alkalommal zajlik Váradon. Az itt eladásra kínált galambok törzskönyvezettek,  mindegyiknek adatlapja van, melyen fel vannak tüntetve eredményeik, származásuk.

A tenyésztőkkel beszélgetve megtudtuk: a postagalambok ára kétmillió lejnél kezdődik, de elérheti akár a százmillió lejt is. Sok hazai, illetve nemzetközi verseny van, a legismertebb a Tenerife-szigeti verseny, melynek fődíja 120 ezer euró. Fontos a jó származás, a szép forma, a büszke tartás, a tömött tollazat, de igazából nincs garancia arra, hogy melyik galamb „jó”, csak ha már kipróbálták versenyeken;  ha viszont új tulajdonoshoz kerül, már csak tenyésztésre alkalmas, versenyen már nem vehet részt, ugyanis mindig eredeti lakóhelyéhez térne vissza.

Eltűnhetnek

Vannak gyorsasági versenyek, ezek száz és négyszáz kilométer közötti távra vonatkoznak, más versenyek során 300 és 600, illetve 500 és 700 kilométer közötti távot kell megtegyenek, a maraton pedig 900-1000 kilométer közötti. A galambok még aznap visszatérnek, csupán a maraton esetén fordul elő, hogy egyik napról a másikig tart az út. Persze gyakran megesik, hogy eltűnnek és soha nem derül ki, mi történt velük. Előfordulhat, hogy időjárási viszontagságok áldozatai lesznek, vagy ragadozók kapják el őket, de az is, hogy lelövik, vagy befogják őket. Rájuk erősített elektromos mérőműszer regisztrálja az időt, amely alatt megtették a távot. A tenerifei versenyeken résztvevő galambok már ott születtek, de tulajdonosaiknak lehetősége van interneten keresztül figyelemmel követni, hogyan bánnak gondozóik az értékes madarakkal.

Belgium rendelkezik a legrégibb hagyományokkal a galambtenyésztés terén, az értékes galambok nagyrészt onnan származnak. Romániában tizenötezerre tehető a tenyésztők száma, több szövetségük is van, s évente több megyéken belüli, illetve megyék közötti verseny zajlik.

A hétvégi rendezvény során szakelőadások zajlottak, árverést szerveztek, s kiosztották az országos versenyen legjobban szereplő galambok tulajdonosainak a díjait.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!