ERDON Helyi hírek

2017.01.08. 12:24

Álmában érte a halál

Hétfőről keddre virradóan, 82 éves korában életét vesztette Sanyi bácsi, azaz Kepes Sándor, a neológ zsinagóga őre.

Hétfőről keddre virradóan, 82 éves korában életét vesztette Sanyi bácsi, azaz Kepes Sándor, a neológ zsinagóga őre.

Sanyi bácsi holokauszt túlélő, aki nyugdíjba vonulását követően ideje legnagyobb részét a zsinagógában töltötte, de közben a rászorulókon is segített – többek között utcagyerekeknek is szállást adott, ennivalót vitt szegény embereknek, s az utóbbi időszakban vigyázott arra, hogy a neológ zsinagógában megszervezett eseményeken senki ne tegyen kárt a felújított épületben. „Ez az épület az én lelkem” - szokta mondani.

Attól tartott, hogy a zsinagóga felújítását követően nem tevékenykedhet többet ott, de a polgármesteri hivataltól engedélyt kapott arra, hogy folytassa ezt, mondta Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség vezetője. Viszont 81 éves korában egészségügyi problémái lettek, több beavatkozáson esett át, legutóbb Marosvásárhelyen vetették alá szívműtétnek. A marosvásárhelyi kórházból Nagyváradra küldték felépülni, úgy tűnt, pár napon belül elhagyhatja a kórházat. Azt tervezte, márciusban meglátogatja Izraelben élő családját. De másként történt. Hétfőről keddre virradóra, álmában érte a halál. Temetését csütörtökön 15 órától tartották meg, a nagyváradi ortodox zsidó temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!