ERDON Helyi hírek

2017.01.16. 17:14

A megtépázott, útkereső Európai Unió?

Dr. Feledy Botond jogász, politológus, külpolitikai elemző előadásával folytatódik a RODOSZ Café Velünk élő Tudomány című rendezvénysorozata.

Dr. Feledy Botond jogász, politológus, külpolitikai elemző előadásával folytatódik a RODOSZ Café Velünk élő Tudomány című rendezvénysorozata.

Az előadásra, mely mindenki számára nyitott és ingyenes, új időpontban 2017. január 19-én, csütörtökön 18 órától kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében.

Idén lesz 60 éve, hogy hat ország aláírta a Római Szerződést, létrehozva ezáltal az Európai Gazdasági Közösséget, ami a későbbi Európai Unió jogelődje volt. Az EU összességében két igen fontos vívmányt biztosított az egyre bővülő számú tagországok részére: a kontinens nyugati felének elhozta a békét és a diplomáciai alapú konfliktusrendezést tette az egyedüli elfogadható normává. Ezzel egyrészt elfeledtette az európai polgárokkal a háborúk szörnyűségét, másrészt hallatlan gazdasági prosperitást biztosított tagjai számára. Az Unió egyet jelentett a jóléttel, a stabilitással, a fenntartható fejlődés zálogává lépett elő. Azonban valami elromlott. Az Európai Unió érezhető módon válságba sodródott. Gazdasági értelemben egyre komolyabb feszültség és eltérés mutatkozik a valóban fejlett és a lépést tartani nem képes országok között, ami politikai értelemben is kikezdi az egységet. A közelmúltbeli időszakok eseményei, a migrációs áradat, a britek kiválása, a több országban is tapasztalható radikális, az eddigi berendezkedést tagadó pártok előretörése, az ukrajnai bizonytalanság, Törökország destabilizálódásának veszélye minden eddiginél kétségesebbé tette azt, hogy mire számíthatunk az EU jövőjével kapcsolatban.

Az előadóról

Dr. Feledy Botond nemcsak az első magyar külpolitikai témájú weboldal, a Kitekinto.hu alapítója, hanem az egyik leginkább foglalkoztatott és a sajtóban gyakran idézett magyarországi külpolitikai szakértő. Emellett a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektoraként foglalkozik az értelmiség-utánpótlással is. Nagyváradi előadásában nemcsak az EU helyzetét, hanem a globális világpolitikai folyamatokat is elemezni fogja – nem feledve, hogy minden mindennel összefügg a mai globalizált viszonyrendszerben. Ezáltal a résztvevők nemcsak Európa helyzetével kapcsolatban kapnak releváns információkat, hanem könnyebben megérthetik az „öreg” kontinens globális környezetben való helyét és szerepét is.

RODOSZ Bihar közlemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!