ERDON Helyi hírek

2016.12.08. 18:34

Vigyázat, szélhámosok, avagy a jóhiszeműség ára…

Egy olyan igaz esetet írok le, mely a napokban történt Nagyváradon két idősebb értelmiségi házaspárral, akik nagyon megfizettek a jóságukért és segítőkészségükért. Egy nő és egy férfi, két szélhámos 17.300 ezer lejt lopott el tőlük.

Egy olyan igaz esetet írok le, mely a napokban történt Nagyváradon két idősebb értelmiségi házaspárral, akik nagyon megfizettek a jóságukért és segítőkészségükért. Egy nő és egy férfi, két szélhámos 17.300 ezer lejt lopott el tőlük.

A házaspár régi ismerősöm, mondhatni, hogy családi-baráti viszonyban vagyunk egymással. Ők kértek meg, hogy írjam meg esetüket, tanulságként mások számára. November 30-án, miután a nagypiacon bevásároltak, a villamosmegálló felé indultak, amikor a Román Kereskedelmi Bank környékén egy 45 év körüli férfi és egy 30 év körüli, rikítóan szőke nő (feltételezik, hogy parókája volt) megállította őket. A nő németül szólalt meg, melyre, mivel az idősebb házaspár hölgytagja beszél németül (de férje is), ezen a nyelven válaszoltak. Afelől érdeklődtek, hogy hol van a kórház. A házaspár férfitagja elmagyarázta, hogyan lehet a megyei kórházat elérni. Az illető férfi elmondta, hogy egy baleset következtében a bátyja komoly sérülést szenvedett és bekerült a kórházba, a sebészetre. A testvére kocsija összetört, szervizbe vitték megjavítani és mivel nem ismernek itt senkit és bajban vannak, arra kérte a házaspárt, engedjék meg, hogy két kis táskát letegyenek hozzájuk, melyet az összeroncsolt kocsiból vettek ki. A kórházba nem vihetik be, arról is beszéltek, hogy majd a sérült felesége fog jönni a táskákért, vagy valaki más, aki majd elviszi ezeket a holmikat.

Segíteni akartak

„Én arra gondoltam, hogy emberek vagyunk, segítsünk rajtuk, valahová letesszük és majd érte jönnek” – mondta a házaspár női tagja, majd így folytatta. „A férfi azt is mondta, hogy ő nem tud foglalkozni ezzel a problémával, mert egy nagy cég tulajdonosa, árut vár, azzal lesz elfoglalva. Arra kért, mutassuk meg, hogy hol lakunk. Mondtam, hogy mi most éppen haza megyünk. Nem engedték, hogy a villamoshoz menjünk, azt mondták, hogy kocsival hazavisznek bennünket. Ez így is történt. Miután a tömbház előtt kiszálltunk a kocsiból, erősködtek, hogy ők is feljönnek hozzánk. Mondtam, jöjjenek, ha akarnak. Mivel a tömbházban két lakrészünk van, oda akartam vinni őket, abba a lakásba, melyet nem nagyon használunk, de ők erősködtek, hogy velünk tartanak a mi lakásunkba. Közben a szőke nő azt mondta, hogy rosszul érzi magát, kért, hogy kínáljam meg egy teával. Én feltettem a teát főzni, ők leültek a konyhába. A férfi a férjemhez fordult és azt mondta, ahhoz, hogy ő kivegye a javítóból a kocsit, fel kell hívnia a szervizt, meg kell érdeklődje, mennyit kell fizessen a javításért. Miután beszélt velük (de lehet, hogy csak színlelte) azt mondta, hogy háromezer lejt kell fizessen a javítási munkáért, de mivel neki csak dollárja van, váltsuk be mi lejre. Arról is beszélt, hogy mivel Romániában ünnep van, minden pénzbeváltó be volt zárva, nem tudott pénzt váltani. A férjem kérdezte, van itthon háromezer lejünk, hogy beváltsuk a dollárt, én mondtam, hogy igen, van. Ő letette a dollárt az asztalra, számoltuk az árfolyamot. Közben a nő arra kérte a férjemet, hogy engedje meg, hogy használja a mosdót. Ez megtörtént, de közben ő előtte megfigyelte, hogy melyik szobából hoztam a pénzt, bement oda és a még ott lévő pénzt kilopta a fiókból. Amíg és megnéztem, hogy megfőtt-e a tea, ők kihasználták ezt a pillanatot és elrohantak a lakásból, felkapva azt a pénzt is, amit a konyhában beváltásra számoltunk le, persze a dollárt is magukkal vitték – összesen 17.300 lejjel károsítottak meg. A férjem szaladt utánuk, de nem érte utol őket, beültek egy metalizált, szlovák rendszámú Mercedes autóba, és eltűntek. A sofőrről, aki az autót vezette, minden kétséget kizárva állíthatom, hogy roma nemzetiségű volt; őt még akkor figyeltem meg, amikor a piacról hozzánk tartottunk. Mi rögtön mentünk a rendőrségre, ők telefonáltak a határállomásra, leadva a tolvajok ismertetőjeleit, majd megjegyezték, hogy mi már a második eset vagyunk, akiket ezek a szélhámosok átráztak. Mindezt azért kérem, hogy írja meg, nehogy még másokat is átrázzanak, mint azt velünk tették. Sohasem gondoltam volna, hogy valaki engem ennyire be tud csapni, átrázni…”

Dérer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!